Velikonoční výstava

24.03.2018 09:05

K jaru patří Velikonoce a ke svátkům jara pomlázka, vajíčka, na Moravě šmigrust a taky po celé ČR výstavy lidové tvořivosti. Před třemi roky jsem jednu takovou (nebo vlastně dvě) uspořádal v Barborce. Ta první sice nebyla o Velikonocích, ale o čtvrt roku dříve, zato je tam dodnes. Byla to výstava fotografií Moji přátelé z CDS Barborka. Psal jsem o ní na tomto webu zde.  

Dnes se chci zmínit o té druhé netradiční velikonoční výstavě jakou Barborka ještě nezažila. Klienti Barborky tenkrát chystali svoji tradiční velikonoční výstavku malovaných vajíček, pletených košíčků, papírových zajíčků a výtvorů z mechu a kapradí.

Příšel jsem tehdy nečekaně na jejich ranní pozdrav za nimi do společenské místnosti a pozval je na svoji výstavu do kotelny. A to hned a všechny. To pro ně bylo něco! Změna - narušení každodenního stereotypu. Ihned všichni "pelášili" za mnou po schodech dolů do kotelny.

V kotelně jsem předtím na velký, fungl nový, pracovní stůl se svěrákem a kolem něho vyskládal sady ručního nářadí, dvě vrtačky, akušroubovák, křovinořez, vysokotlakou čističku, skládací žebřík, motorovou sekačku a motorovou pilu. Ke všemu jsem jim poskytl krátké vysvětlení, co k čemu slouží a jak se s tím zarábá. Vše zářilo a vonělo ještě novotou a "děti" se o vše také zajímaly. Předtím než jsme se rozešli, se mě při pohledu na motorovou pilu zeptal jeden z nich - osmnáctiletý Marek: 

"Stando a ty jsi dřevorubec?"

Odpověděl jsem mu s úsměvem: 

"No, Marku, já jsem hlavně elektrikář, ale taky údržbář, zedník, instalatér a topič. Ale když je potřeba, tak i dřevorubec." :-) -sv- 

A tuhle stráň plnou střemch pod Kutílkovou garáží pilou vykácel Standa dřevoblbec :-)

—————

Zpět