V Barborce nemrzneme

03.03.2015 20:25

Velkým strašákem pro mnohé zájemce o budovu bývalých Léčiv v Barborce byla elektrokotelna s příkonem 270 kW a skutečnost, že v 90. letech byl n.p. Léčiva dokonce velkoodběratelem elektrické energie. Otopnou vodu do ústředního topení zde totiž vyráběly 4 akumulační nádrže o objemu 25 m3 vytápěné el. topnými tělesy o celkovém příkonu 270 kW. Cirkulace teplé vody je pak zajišťována oběhovým čerpadlem přes směšovací ventil. V celém objektu se kromě 42 elektrických topných těles, 4 cirkulačních čerpadel, 1 směšovacího ventilu nachází 90 šoupat a ventilů, 25 snímačů, 22 budíků, 1 kompresor, expanzní nádoba o objemu 6 m3, dva ventilátory a tři ovládací skříně. To vše pak řídí elektronický systém SIEMENS, dvoje spínací hodiny a napájí a ovládá 9 rozvaděčových polí a v 10. je pak kompenzace účiníku. Nedivíme se proto, že to mnohé zájemce o budovu odradilo.

Darovanému zubu se však na koně nekouká :-), a tak jsme se po převzetí budovy začali nejprve pídit po dokumentaci, návodech pro obsluhu a manuálech. Co nám původní majitel nepředal, o to jsme si dovolili různé dodavatele požádat, z dokumentace se pak stačili zorientovat do doby, než začala topná sezóna. Odstavené a různě povypínané zařízení jsme pak začali postupně oživovat a v noci na 23.10.2014 poprvé zatopili. V nízkém tarifu za cca 2,- Kč/kWh jsme nahřáli přes noc jednu z akumulačních nádrží o příkonu 67,5 kW na 95°C teplé vody a tu pak sepnutím čerpadla a nastavením směšovacího ventilu cirkulovali potrubím ústředního topení pouze do místností, kde působí CDS Barborka.

V těchto místnostech jsme předtím snížili stropy sádrokartónovými podhledy cca o 1 m a zateplili je, čímž jsme výrazně snížili objem vytápěného prostoru o 112 m3.

Vzhledem k mírné zimě a hlavně k obvodovému cihelnému zdivu tl. 60 cm s 5-ti cm polysterenovou vložkou jsme si mohli dovolit všechny stoupačky a radiátory v nevyužívaných místnostech uzavřít. Ke snížení spotřebované elektrické energie jsme si navíc ještě vlastními silami zajistili i snížení hodnoty hlavního jističe až na 1/5 původního nastavení a také výhodnější změnu sazby.

A tak si s přicházejícím jarem můžeme říct:

"První zimu strávenou v Barborce jsme nezmrzli."

Do té druhé bychom si rádi pořídili tepelná čerpadla a solární panely pro ohřev TUV. Jestliže Zentivu náklady na topení vyšly ročně na více jak 800 tisíc korun, nás zatím vyjdou na 130 tisíc a s tepelným čerpadlem by to mohlo být i 40 tisíc korun. K úhradě nákladů za energie v roce 2015 se nám sice podařilo získat štědrého sponzora, ale chceme dál spotřebu energií minimalizovat, jak jen to půjde.

Přikládám obrázek elektrokotelny a zjednodušené schema zařízení, ať víte, o čem článek pojednává.

                                                             topič a zločinec Standa 

   

   

—————

Zpět