Už se to rozkřiklo

14.11.2017 00:14

Už se to mezi ptáky rozkřiklo, že ten fousatej dědek v chalupě u rybníka, má na okně krmítko se slunečnicovými semínky. Hlavně mezi koňadrami se to rozneslo a v pondělí po ránu jich na jeho okno přilétlo snad dvacet kousků. Byly jak maskovné kobylky. Střídaly se u krmítka jedna za druhou a sedmá za osmou a třináctá za čtrnáctou a ... Mezi nimi se občas objevil i vrabec a pak jeden pták o trochu větší a fortelnější, s větším zobákem, kterým bušil do štěrbin krmítka jak vzteklý, aby tam odsud vydoloval zapadlé semínko, pak s ním odlétl na nejbližší větev jabloně, tam ho rozlouskl, zbaštil a vracel se zpět. Sýkorky mu u krmítka dávaly přednost a uskakovaly před ním na okenní parapet.

Chvíli jsem to ptačí hemžení na svém okně z tepla domova pozoroval a když došla v krmítku semínka a ptáci odletěly, vyhledal jsem v kníhovně publikaci Ptáci v zahradě, ale tam byly jen ty sýkorky a vrabci. Tak co takhle Ptáci v lesích? Les nemáme zas tak daleko. A tam na stránce 56 jsem našel tento text:

Ve svých domovech žije i přes zimu, kdy často zalétá do blízkých lidských sídel a navštěvuje krmítka. Velmi rád má slunečnicová semena. Jednotlivé semeno vezme do zobáku, poodlétne s ním na blízkou větev, kde si je zaklíní, rozbije slupku a spolkne jádro. Ve škvírách kůry stromů hledá taky ukrytý hmyz a pavouky. V zimě se živí i semeny, ze kterých si často vytváří zásoby v puklinách kůry stromů. Od podzimu do časného jara se potuluje ve společnosti sýkor a mnohdy jim dělá vůdce. 

Pozorně jsem si prohlédl vyobrazeného ptáka na následující stránce. Silný zobák, černá pirátská páska táhnoucí se od zobáku přes oko až ke křídlům, krátký ocas, velké prsty s delšími drápy. Pokud by ten vyobrazený pták nebyl tak barevný, mohl by to být on, co dělá fýrera našim koňadrám. Zabloudil jsem očima zpět na předchozí stránku a tam jsem ještě objevil větu:

Samec i samice jsou stejně zbarvení, mladí jsou více šedí.

Tak je to on - stále ještě mladý Brhlík lesní, který žije ve světlých listnatých, smíšených i jehličnatých lesích, hojně i v parcích a velkých zahradách. A Štěpánov jedna velká zahrada je. -sv-

—————

Zpět