Uluru vs. Říp

22.04.2017 00:22

Austrálie má Uluru - Čechy mají Říp. Uluru se pyšní výškou 348 metrů nad okolím - Říp ční nad okolím do výšky 224 metrů. Uluru je z pískovce - Říp je z čediče, je to vyhaslá sopka, která prý původně v třetihorách dosahovala výšky o 1000 m vyšší. Na Uluru vystoupil dle našich záznamů jako první Ledečák Karel Kuchtiak - na Říp LuŠtěLa. :-) Stalo se tak 30.8.2012 po 14. hodině. 

Ten den jsem měl jako konzultant veřejné správy jednání na Městském úřadě v Roudnici nad Labem. Věděl jsem dopředu, že jednání mi nezabere moc času, cca hodinku, tak jsem sebou vzal svoji 16-ti letou dceru Štěpánku s tím, že se spolu po jednání podíváme do místního muzea, dojdeme si někam na oběd a cestou zpět vyrazíme na Říp. Vše jsme zvládli bez problémů a do Naší kroniky Štěpánka ten večer zapsala:  

Skupině LuŠtěLa není prostě nic svaté! I tak památné místo českých dějin, jako je Říp, předposlední srpnový den jednoduše pokořila. No zas tak jednoduché vylézt na tu stolovou horu to teda nebylo, ale zvládly jsme to bez ztráty kytičky.

Říp nás za to odměnil nádherným výhledem na České středohoří a prohlídkou románské rotundy. My jsme na oplátku na cestě k vrcholu české hory zanechaly svoji stopu, nebo to je stopa praotce Čecha? Italové mají Řím, Austrálci Uluru a my máme Říp! :-)
Vizte, to je ta země, kterou jste hledali. To je ta země zaslíbená, zvěře a modrých ptáků plná, udavači oplývající ... 
Na tento svůj obrázek jsem si vzpomněl při shlédnutí posledního dílu Kanceláře Blaník ???Na Hrad!!!, který se odehrával na Řípu a pak také při publikování posledního Karlova cestopisu z cyklu On the Road. :-)  -sv- 

—————

Zpět