Týden poté

05.11.2016 11:48

"Co se to vlastně stalo? Co se to s námi děje? Kam se to řítíme?", ptali jsme se před týdnem na těchto stránkách ve fejetonu Zeptejte se toho Xindla. Týden poté bychom se mohli ptát stejně, ačkoli se za ten týden mnohé odehrálo, mnohé bylo napsáno a také vyřčeno. Ve zmiňovaném fejetonu bylo uvedeno jméno pan Jana Kačera, který si následující den měl ve Vladislavském sále převzít řád TGM. Nepřevzal. Poslal tam svoje dcery. Proč? Vysvětluje to v rozhovoru pro DVTV takto:

Já takovej sem. Já jsem takovej protivnej a starodávnej, tím, že trvám na starodávnejch věcech a jsem v tom hodně směšnej. Já tomu vzdoruji pořád. Někdy je to příjemný a někdy není příjemný. Někdy to vede k velký samotě. Řeknu vám, že ty nejdůležitější rozhodnutí, který máte dělat, děláte nakonec vždycky v samotě a nikdo vám neporadí. A zrovna tak je to se životem, nikdo vám neřekne, jak máte žít, nikdo vám neřekne, jak vzdorovat stáří, nikdo vám neřekne, jak vzdorovat nemoci svých blízkých lidí, nikdo vám neřekne, jak se vyrovnat se smrtí lidí, na kterých jste závislej, a nikdo vám taky neřekne, jak se máte zachovat v situaci, když se stát, místo toho, aby se jaksi dával dohromady, najednou bortí.  Takže je to docela těžký, ale přitom pořád je to život.

Zní to velice lidsky a upřímně a kontrastuje to s vyjádřením třeba Jiří Krampola nebo Jiřího Ovčáčka, které jsem pro vás taky nachystal. Je to i trochu stranou od projevů na Staroměstském náměstí nebo v pořadu Jana Krause. To všechno jsem si dnes vyhledal, zhlédl a poslechl. To všechno vám v následujících odkazech předkládám, abyste, pokud na to máte čas, chuť a žaludek, mohli učinit totéž. 

Výhoda počítače je stejná, jako kdysi Karel Čapek pojmenoval výhodu rádia: "Když se mi ten projev prostě nelíbí, tak otočím knoflíkem a pan Hitler zmlkne." Není to sice přesná citace, ale tak nějak to napsal a tak nějak tomu je i s počítačem. Stačí jen kliknout.

Takže týden poté můžete hodnotit, co také bylo řečeno zde:

Staroměstské náměstí 28.10.2016

Úvod show Jana Krause na TV Prima

Rozhovor s Janem Kačerem na DVTV

Rozhovor s Jiřím Ovčáčkem na DVTV

Rozhovor s Jiřím Krampolem

Na YouTube toho lze samozřejmě vyhledat mnohem více. Ne všechno je stravitelné, ne se vším lze souhlasit. Nejvíce se mi líbí názory Jana Kačera a pak také mnohá vtipná vyjádření z úvodu show Jana Krause. My Češi jsme prostě takoví, trochu Švejci a trochu myslitelé. Jen ty mluvčáčky nějak nemusíme. :-) -sv-

 

 

—————

Zpět