Tři exkurze na Slovensko

30.10.2015 13:01

1. Už léta nesleduji televizi a nečtu ani noviny, aktuální spojení se světem a sportovní přenosy mi poskytuje internet a teď, co trávím většinu času na chalupě, i Český rozhlas 2. (Teď zrovna na ČRo2 poslouchám rozhovor mých vrstevníků Jana Rosáka a Michala Horáčka). V den oslav výročí vzniku samostatného státu Čechů a Slováků a poté i následující den jsem tak se zájmem vyslechl několik vtipných a zajímavých komentářů a zamyšlení nad minulostí a současností těchto dvou sousedících národů, které spojuje nejen společná historie, ale též velice podobný a příbuzný jazyk. Mně teda libozvučné a měkoučké slovenštině byla na ČRo2 věnována tato velice vtipná a výstižná otázka:

"Víte jaký je rozdíl mezi slovy vola čo a hoci čo? Vola čo je da čo a hoci čo je čokolvek." :-)

2. Jako 13-ti letý kluk jsem přečetl se zájmem Čapkovy Hovory s TGM. V paměti z té doby mně utkvěly dva poznatky: Masarykova víra v jakousi Prozřetelnost, kterou od té doby taky vyznávám, a humorná historka o existenci - neexistenci slovenského národa před vznikem společného státu. Vyhledal jsem ve své knihovně téměř po 50-ti letech tuto Čapkovu knihu vydanou v Praze v roce 1946 nakladatelstvím Fr. Borový a Čin a na straně 98 našel toto:

"náš přítel Seton - Watson (anglický dějepisec - 1879) našel nějaké dokumenty o Slovácích a ptal se po nich, že by k nim zajel. Žádní Slováci nejsou, řekli mu Maďaři, to je jen několik pastevců v horách" :-)

3. V roce 2010 26.března jsme se skupinou LuŠtěLa zavítali na Slovensko do Bratislavy, kam nás do klubu s příznačným názvem Obluda pozvali slovenští fanoušci.  Po půldenním cestování (musím zde opět doplnit, že cestování naší Fábií) a dvouhodinovém pobytu v Bratislavě jsme do Naší kroniky tehdy zapsali:

"V Bratislavě byla nádherná atmosféra, skvělé ozvučení, pozorní pořadatelé a výtečné publikum, v šatně plný stůl s občerstvením. Nejvíc nás však dostal ten potlesk pod širým nebem venku před klubem Obluda."

Mě osobně však nejvíce dostaly chvíle, kdy asi tak 300 rozjařených mladých Slováků a divokých Slovenek zpívalo naše texty v češtině a znalo je zpaměti. V češtině!!! :-)     -sv-

P.S.      Až mě jednou lidi kolem opravdu nas..ou a já přestanu sledovat i internet a poslouchat ČRo2, což teda doufám, že ta jakási Prozřetelnost nedopustí, tak pak seberu všechny svoje síly a vylezu naposled na Kriváň a tam zůstanu. A víte proč?      Protože

nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú  :-) 


 

—————

Zpět