Toufarova socha v Zahrádce

26.02.2017 00:26

Nová socha pro faráře Toufara od známého sochaře Olbrama Zoubka byla včera odhalena v zákristii kostela v Zahrádce.

O páteru Toufarovi jsem četl knihu, kterou o něm napsal Miloš Doležal. Ta mě tak dojala, že jsem se rozhodl faráři utlučenému komunistama ve Valdicích věnovat sochu,“ vysvětloval při jejím odhalení jeden z nejuznávanějších českých sochařů a autor řady děl věnovaných obětem komunismu.

Socha stojí na místě, které je s životem Josefa Toufara spojené více, než kterékoliv jiné. Je umístěna v zákristii kostela svatého Víta v dnes již zaniklé obci Zahrádka. Ještě do přelomu 60. a 70. let minulého století ležela v údolí kousek od Ledče nad Sázavou. Pak ji zalila voda nově vybudované nádrže Švihov.

Všechny domy musely přehradě ustoupit. Jen kostel zůstal. Dnes smutný a opuštěný stojí v ochranném pásmu na břehu nádrže. Po většinu času je zavřený, otevírá se jen při výjimečných příležitostech. 

Po sobotě mu k větší aktivitě dalo pádnější důvod i dílo Olbrama Zoubka. Hubená a více jak dva metry vysoká kovová plastika představuje duchovního se skloněnou hlavou. "Chtěl jsem vytvořit pátera Toufara, ale nešlo mi to. Jeho podobu jsem netrefil. Tak jsem udělal ideální hlavu a na ní obličej vymodeloval. Proto to není socha Josefa Toufara, ale socha pro Josefa Toufara," vysvětloval Zoubek.

Zprávu o tom přináší včerejší iDnes zde

Další zajímavou sochou, o které píše server iDnes, je hlava Franze Kafky od Davida Černého, která stojí u pražského magistrátu.

Hlava z nerezového masivu se čtyřiceti dvěma pohyblivými patry a stejným počtem motorů váží 39 tun. Během vývoje se však musela o patnáct tun odlehčovat kvůli podzemním garážím, prozradil šéf Deimos. Pohyblivá hlava Franze Kafky stojí před pražským obchodním centrem Quadrio od roku 2014. Autorem je David Černý, který vymýšlí stále nové choreografie sochy, řízené počítačem. Podobně jako ostatní díla Černého, i tato socha je majetkem soukromé firmy. Hlava Kafky patří realitní společnosti CPI, která vlastní Quadrio.

Pohyblivou hlavu v akci si můžete prohlédnout zde.  -sv-

—————

Zpět