To jsem neviděl

31.01.2017 17:33

Ve frontě na Finančním úřadě jsem se dnes dopoledne potkal s jedným mladým mužem, který stejně jako já šel poslední den odevzdat přiznání k dani z nemovitosti. Na úřadě nebyl sice úřední den, ale oba jsme se nenechali odradit cedulkami DNES ZAVŘENO a svoje přiznání šli odevzdat. Mladý muž nebyl zdejší, přiznal se mi sám bez mučení, že se na Ledečsko přistěhoval před půl rokem z Pardubicka, že je tu opravdu moc hezky a v Ledči najde vše potřebné, ale zároveň si taky postěžoval, že tak neudržované silnice jako u nás teda ještě neviděl. Odpověděl jsem mu, že jsem právě přijel od Leštiny, přes Hradec, kde je pěkná Sibiř, a všude bylo prohrnuto. 

"No já jsem z Horní Paseky a tam ještě ani nehrábli, všude je snad půl metru sněhu, ještě že mám sněhový řetězy. To jsem teda ještě neviděl, a to jsem už sjezdil celou republiku!" oponoval mi. Chvíli jsem mu vysvětloval, že jsme na kraji Kraje Vysočina, že to chvilku trvá, než se na nás dostane, že silničáři mají tady v Ledči základnu, ale mají určitě na starosti důležitější a frekventovanější komunikace, než tu na Horní Pasece.

"Vy ste ňákej chytrej, tak mi teda řekněte, jak se ti lidi z Paseky mají dostat sem do města k lékaři a na úřady, když není prohrnuto?"    

"No zas tak moc chytrej asi nejsem, protože to taky nechápu. Ale z dob, kdy jsem tady starostoval, si pamatuji, že místní komunikace na Horní Pasece byla v minulosti postavena v nějaké hurá akci, a proto nebyla později zařazena do silniční sítě Kraje Vysočina a z toho důvodu nebyla udržovaná. Pokud se o to nepostarají místní, tak bohužel. Ale nevím, jak je to teďka," snažil jsem se vysvětlovat dál.

"Jo, postarali se, akorát o ceduli V ZIMĚ SE NEUDRŽUJE se postarali a dostaň se do města, jak chceš! To opravdu nechápu, jak je v dnešní době možný!"

Měl pravdu a já jsem proto sklapnul a opětovně poníženě zaklepal na dveře, abych stihl podat svoje přiznání. Naštěstí jen dílčí, které v době centrálních registrů bych snad ani podávat nemusel. Jeden úřad (pozemkový) si vymyslel pozemkové úpravy a moji louce dal jiné parcelní číslo, druhý úřad (katastrální) to zapsal na list vlastnictví a třetímu úřadu (finančnímu) jsem se musel přiznat, že se tak stalo! Proč se mám sám přiznávat, když je vše pro úřady centrálně a pro ostatní veřejně přístupné na katastru!? Proč si mám sám vypočítávat cenu pozemku a daň z něho, když prováděcí vyhláška k zákonu pro obyčejné smrtelníky bez internetu zase tak jednoduše dostupná není!? To je stejná písnička, jako s tou komunikací. Tak si raději zazpívám jinou: 

"Na Paseky cesta, ale že je ouzká, 

kdyby naši páni, povolení dali, je tam holka hezká. 

Kdyby naši pání, povolení dali, líp by bylo dneska!"

:-)  -sv-

—————

Zpět