Tajemství vesmíru

14.06.2017 03:03
Pohled na noční oblohu je fascinující. Málem jsem na to zapomněl. Naposledy jsem ji sledoval před 23 lety u Kouteckých rybníků leže v trávě jen tak na zádech po noční koupeli. Nutno podotknout, že jsem tam neležel sám. Kolem dokola byla tma tmoucí, ňadra dmoucí a nebe plné hvězd. 
Včera jsem si to zopakoval u nás na zahradě. Byla to však chabé repete. Světelný smog pouličních lamp, projíždějící auta po objížďce přes Štěpánov, hukot vlaků na železniční trati č. 230 a všudepřítomní komáři byli natolik rušivé elementy, že jsem to po hodince vzdal a ještě před půlnocí se uchýlil do naší chalupy. Tam jsem už tak sám nebyl. Tam mě čekal bdící Falco a spící notebook. 
Falca jsem podrbal za ušima, noutbůk na tačpedu, uvařil si kafe, do vyhledávače zadal klíčová slova TAJEMSTVÍ VESMÍRU a gůgl mi mimo jiné nabídl toto:
Sagittarius A* je obrovský, silně zářící a kompaktní rádiový zdroj nacházející se ve středu naší Galaxie. Stal se také domovem supermasivní černé díry s hmotností okolo tří až čtyř milionů sluncí. Skládá se ze tří částí – východní, která je zbytkem supernovy a vysílá netepelné záření, západní, produkující tepelné emise z ionizované mlhoviny, a centrálního kompaktního proměnného zdroje.
O existenci černé díry v centru naší Galaxie spekulovali už v roce 1971 Donald Lynden-Bell a Martin Rees. Už o tři roky později objevili astronomové Bruce Balick a Robert Brown obrovský, oslnivý a nepohyblivý rádiový zdroj. Šlo o první hmatatelný důkaz, že uvnitř Mléčné dráhy spí dávný gigant. 
Naštěstí pro nás i naše případné sousedy jde však o poměrně mírnou a klidnou supermasivní černou díru. Zhruba jedenkrát za pozemský den vypustí krátký záblesk rentgenového záření – zřejmě jako následek polykání kosmického prachu či drti. Když v roce 2012 zableskla 150× jasněji než obvykle, astronomové po celém světě slavili – pravděpodobně pohltila nějaký asteroid.
Nejen všeobjímající vesmír, ale i černé díry mě vždy taky zajímaly. Leže na zahradě mi proto proběhly hlavou vzpomínky na tyto moje verše z 3.8.2005.
 
10.
OPOJNÁ
 
Položím tě do trávy
pod tou jabloní,
co jsme spolu česali,
myslím, předloni.
 
Chci tě dlouze milovat,
ležet v objetí,
tvoji láskou opojen
k ránu v půl třetí. 
-sv-
 

—————

Zpět