Symbol dětství

22.06.2016 20:41

Slavný francouzský malíř Paul Gauguin namaloval při svém pobytu v Pont Avenu v roce 1888 obraz Vidění po kázání, nazývaný též Zápas Jakuba s andělem. Obraz se dnes nachází v Národní galerii v Edinburghu ve Skotsku. Jedná se o mistrovské dílo Paula Gauguina, které po 126 letech inspirovalo německého spisovatele Jeana Lucu Bannaleca k napsání detektivky Breťanské poměry. V detektivním příběhu se Gauguinův obraz stává motivem k několika vraždám. Knihu mi půjčila dne 22.7.2015, kdy jsem podal návrh na rozvod, moje dcera Renata se slovy: „Přečti si to, čeká tam na tebe jedno velké překvapení."

Ačkoli detektivky nečtu, tak tuhle knihu o 286 stranách jsem přečetl během dvou dnů, právě kvůli tomu překvapení, které na mě čekalo až někde v polovině příběhu, kdy vyšlo najevo, že obraz, visící na stěně v místě zločinu, je právě Gauguinovo Vidění po kázání. 

Mně toto dílo učarovalo již v roce 1975, kdy jsem pak podle něho namaloval svůj obraz, jako pokus o vtipnou kopii, ale ne otrockou. Dvojici zápasících mužů v pravém horním rohu obrazu jsem nahradil zápasníky sumo. Pod nimi v pravém dolním rohu se chystám nyní doplnit podpis Fox Teriér. Olejomalba na plátně o rozměrech 92x72 cm se mnou prošla několika ledečskými byty (snad pěti) a nyní visí na chalupě v obci, kde byla před 40-ti lety namalována. Loni se stala motivem ne vraždy, ale následující soukromé e-mailové korespondence.

 

26.7.2015, 10:51:50 Komu: Renda Předmět: Bonjour, Monsieur Gauguin

Tak jsem právě dočetl Bretaňské poměry. 286 stran za 42 hodin, co jsi mi ji půjčila, z toho asi tak 10 hodin v leže pod obrazem Vidění po kázání od nějakého mazala, který se snažil rukou neumělou napodobit mistra Gauguina :-)

Chopil jsem se této knihy proto, abych přišel na jiné myšlenky. Dlouho jsem se do ní nemohl začíst. Rozvleklé popisování francouzské krajiny, pontavenských uliček a kaváren, velké množství cizích, těžko zapamatovatelných jmen a k tomu ještě detektivka! Odbíhal jsem od četby krmit našeho prasíka, posekat trávu králíkům, ostříhat keře pod oknem, zkontrolovat e-maily, opravovat texty svých nových songů, podrbat Falca, něco si taky ukuchtit, ale stále to, před čím jsem se na chalupě zavřel, bolelo. Až z večera  jsem ulehl znovu k rozečtené knize a pod zmiňovaným obrazem ji přes noc a nad ránem dočetl. Jak symbolické, číst o Gauguinovi pod Gauguinem!

Dokonce jsem objevil některé korektorské chybičky ve francouzských jménech, což mě pobavilo.

No abych se vrátil ke knize, počítám s tím, že ji budeš chtít vrátit, ale předtím ji nabídnu k přečtení ještě Štěpánce. Gauguin a můj obraz jí taky přitahuje. Chtěl jsem ti malou připomínku na můj obraz přiložit, ale nemám tu sebou externí disk s mými fotkami.

Ty jsi si ho ale určitě při poslední návštěvě všimla :-)   táta

 

26.7.2015, 12:51:33 Od: Renda  Předmět: Re: Bonjour, Monsieur Gauguin

No to ti závidím, takhle moct číst, já přes den nemám kdy a večer, jak k tomu sednu, tak spím, takže já mám knihu taky za 42 hodin, ale rozložených tak na dva měsíce :) 

Pro mě je ten obraz symbolem mého dětství. Knížku jsem koupila náhodou, neb jsem členka Knižního klubu a musím tudíž čtyřikrát za rok objednat alespoň jednu knihu. Většinou to využívám k nákupu dárků, ale tentokrát jsem si řekla, že koupím něco pro sebe. Bretaň mám ráda a taky jsem hledala něco, co by psal chlap - dneska píšou jen samý ženský takový divný spisy - jak být velký holky a se životem zatočit, nebo ubrečený psaní, jak se to všechno nepovedlo - na mou favoritku Jarmilu Loukotkovou žádná nemá.

A když se tam psalo o Gauguinovi a tom obraze, četla jsem to tím radši. Říkal jsem si, jak je ten obraz speciální, když ho parafrázoval můj táta a pak taky nějakýmu spisovateli nedá spát :) Není to žádná dobrá detektivka, ale mě to udělalo radost.   Renda a Kíša za nohu mě držíce

 

29.7.2015, 20:18:33  Komu: Renda Předmět: Symbol dětství

Těch tvých symbolů mám nafocených víc, ale o tomhle byla řeč i detektivka. Tak aby se někdy kvůli němu nemuselo vraždit, řeknu Štěpánce, že bude tvůj.    táta 

 

29.7.2015, 23:21:31  Od: Renda  Předmět: Re: Symbol dětství

Tati, nevím, co na to říct. Neumím ani slovy popsat, co pro mě ten obraz všechno znamená. Díky!!!   Renda

A tady je mistrovské dílo Paula Gauguina: Vidění po kázání z roku 1888

A tady je Renatin Symbol dětství - moje neumělá kopie z roku 1975

—————

Zpět