Světový den manželství

16.02.2016 00:54

V neděli 14.února 2016 se spolu potkaly a možná taky utkaly dva svátky – zamilovaní slavili svůj svátek svatého Valentýna a ti  už vystřízlivělí si možná připomněli světový den manželství, který však v kalendáři, v květinářství ani v cukrárnách nikde propagován nebyl. Jak příznačné! Ruku na srdce, chlapi, kdo z vás o tom něco ví? A pro něžnější polovičky ta otázka vlastně platí taky! :-)

Světový den manželství nemá totiž pevně stanovený datum, připadá vždy na druhou neděli v únoru. Tento den se stal světovým symbolem pro manželství, které je po léta osvědčeným vztahem mezi mužem a ženou, zároveň oficiálním svazkem tento vztah upevňujícím. Pojem manželství má v různých kulturách různý význam, ale pro všechny kultury platí, že právě manželství je ekonomicky, sociálně, právně i nábožensky uznáváno jako základní společenská instituce pro výchovu dětí.

Mohl bych se na to téma rozepsat, ale ponechám to dál už bez komentáře, raději předám slovo Wnstonu Churchillovi a Ivo Jahelkovi :-)  -sv-   

W.Ch.: „Moje žena a já jsme se v posledních čtyřiceti letech pokoušeli dvakrát nebo třikrát spolu posnídat, ale bylo to tak nepříjemné, že jsme toho museli nechat."

 

I.J.: "Manželka dělala furt takový unuděný ksichty, že mě na intimnosti přešla chuť a šel jsem rači do hospody. Tak sem se stal notorikem."  :-)

 

—————

Zpět