Svatba na Stvořidlech

04.04.2017 00:04

Ze svatby na Stvořidlech si toho již mnoho napamatuji. Snad jen scénku se starou babičkou mezi svatebčany, která mě během svatebního obřadu s úsměvem a s rozzářenýma očima pozorně sledovala a na krku měla stejně jako já na trikoloře cosi zavěšeného. U mě to byl ale státní znak, kdežto u ní čokoládová oplatka. :-)

Zato se z té svatby dochoval mnou připravený a tenkrát přednesený svatební projev, vytvořený 11.6.2005, na který jsem narazil na externím paměťovém médiu, odkud pak již bylo snadné ho přesunout na tyto stránky a vzpomínky na tehdejší svatební obřad tak oživit.

Děkuji Vám paní matrikářko, 

já si dovolím tento svatební obřad v přírodě zahájit v našich končinách trochu netradiční otázkou. 

Vážení přátelé, 

je mezi vámi někdo, samozřejmě vyjma ženicha, kdo by chtěl k této svatbě vznést výhrady či něco dodat? Není tomu tak? No tak to zbude zase na mne.

Vážení snoubenci, 

rádi jsme s paní matrikářkou vyhověli vaší žádosti a přišli sem do krásného koutu přírody i s naším úřadem, abychom z vás vymámili to krásné slůvko ANO a zpečetili tak vaše zřejmě nezvratné rozhodnutí žít spolu ode dneška jako manželé. I vaši přátelé sem dnes přišli hlavně proto, aby doprovodili nevěstu a ženicha ke svatebnímu aktu a byli svědky jejich svatebního slibu a prvního manželského políbení. Jste všichni, jak vidím, navzdory počasí v dobré náladě a zajisté očekáváte i ode mne nějakou tu taškařici. Ale já vás trochu zklamu. Svatební obřad je totiž zpravidla završením zodpovědného rozhodnutí dvou blízkých lidí, kteří v sobě našli zalíbení a rozhodli se společně, svobodně a dobrovolně před starostou a veřejností prohlásit, že hodlají nadále žíti spolu jako manželé, že na sebe berou tu velkou odpovědnost jednoho za druhého, že svůj dosavadní bezstarostný život chtějí prožít po boku s milovanou osobou, ve starosti o ní a též o svoje děti. Manželství je totiž, milý ……...a krásná ……., hlavně o odpovědnosti, toleranci, starosti a občas i o lásce. Vím o čem mluvím, sám jsem coby ženich před podobnou medailí stál již dvakrát a vychoval pět dětí. 

Vaše rozhodnutí vybrat si toto nádherné místo ke svému svatebnímu obřadu, svědčí o tom, že máte blízko k přírodě a k trampskému stylu života. Jenže tramping a manželství spolu bohužel příliš dohromady nejdou. To prvé je o volnosti, bezstarostnosti, přátelství a zábavě, to druhé hlavně o toleranci, odpovědnosti, starosti a lásce. Ano, stáváte se dnešním dnem zodpovědní jeden za druhého, za jeho a její štěstí, spokojenost, bezpečí i život. Jen na vás dvou záleží, zda se vám to vše zdaří. 

Dnes vás k obřadu doprovázejí vaši nejbližší přátelé a vaši rodiče, ti vám budou na začátku vaší společné cesty zajisté rádi pomáhat. Važte si jejich pomoci, zůstávejte s nimi v častém kontaktu, pamatujte na ně, berte si příklad z jejich života a ponechávejte jim ve svých srdcích důstojné místo. 

Hlavním úkolem manželství, daným i zákonem této krásné přírody, je výchova potomstva. I vy si na něm budete zajisté podílet. Nepochybuji o tom, že vychováte z každého svého dítěte poctivého a dobrého člověka se vztahem k přírodě a přátelství. .........

A pak už jen následovaly ty obligátní dvě otázky na ženicha a nevěstu o dobrovolnosti svatebného aktu, ženich a nevěsta odpověděli ANO, dali si první manželský polibek, následoval přípitek a spousta úsměvů, slziček štěstí a gratulací. 

No a potom jsou jenom samá pozitiva a sociální jistoty. První dovolená v Jugoslávii, následuje první dítě, pak již výše zmíněný automobil ..... atd ..... atd..... viz zde.

A jestli se ještě ti dva nerozvedli, tak na ten svůj šťastný den na Stvořidlech vzpomínají dodnes. -sv- 

—————

Zpět