Svatá Anna - chladná zrána

26.07.2018 00:26
Svatá Anna - chladna zrána, je známé rčení vážící se k dnešnímu datu 26. července. Protože moje maminka byla Anna a sestra dosud je, slýchával jsem ho v dětství dost často. Jednou při bivakování se svou milou u Kouteckých rybníků jsem ho dokonce pocítil na vlastní kůži, nebo vlastně spacák. Jen malinko čárkou nad druhým "a" pozměněné: Svatá Anna - chladná zrána! :-) Vím tedy, co to rčení znamená. Uprostřed horkého léta, začínají při jasných nocích chladnější rána plná rosy. A tento čtvrtek pro mě osobně takový bude.
 
Po ránu se jdu totiž naposled rozloučit celý v černém v kruhu rodinném s mým švagrem Jaroslavem a odpoledne, jen co slzičky trochu oschnou a svíčky uhasnou, jdu pro změnu na oslavu čtvrtých narozenin moji vnučky Kiry. Tam budou svíčky taky hořet, ale na dortu. Mezitím popřeji sestře Aničce k jejímu svátku a mamince na hřbitově ve Smrdově taky. To jsou paradoxy, co? Ale takový ten náš život je, jako ten svátek Anny. Ranní šero a chladno vystřídá odpoledne veselí a hřejivo a pak zase večer samota a rozjímání. 
 
Kruh rodinný je totiž v našem případě velmi široký. Pokud mezi nejbližší budu počítat sourozence a jejich rodiny, tak nás je k dnešku 75 a stále se to mění. Někdo nový se pořád rodí, někdo zase rozvádí a Jaroslav si do toho klidně umře. 
 
A to nepočítám svoje bratrance a sestřenice a jejich rodiny! To by nás byla stovka určitě. 
 
Je ale pravda, že moje děti svoje bratrance a sestřenice taky pořádně neznají. Však mi tuhle před měsícem při srazu rodáků u nás ve Štěpánově moje nejstarší dcera Renata povídala:
 
"Tati, ty se furt s někým z naší početné rodiny scházíš. Co kdybys zoorganizoval nějaký sraz pro nás mladý." :-)
 
Řekl jsem si, že to není špatný nápad a mohlo by to být třeba na příští svatou Annu. I když tomu nejstaršímu "mladýmu" bylo teď v srpnu padesát! :-)  -sv- 
 
A jak to vidí malá Kíša?

 Já mám nalozeniny, to je paláda! Čijede dědečka, Štěpánka a babička, teta Jéňa, Kaču, Pepa? To mám ladost. Je to moje lodina. Bude štěští zdlaví doltík? Dvě!

 

—————

Zpět