Starostenské příběhy IV

09.01.2017 00:08

KAUZA BitServis

V hlavní roli:
Mgr. Juraj Thoma ODS/HOPB  (primátor Českých Budějovic 2006 -2014)  
2010 podepsal primátor Thoma dodatek smlouvy s firmou BitServis
        stalo se tak bez schválení v radě či zastupitelstvu na doporučení úředníků
2012 Policie obvinila Thomu za zneužití pravomoci úřední osoby
2016 Krajský soud odsoudil Thomu na pět let do vězení a k náhradě škody
2016 Vrchní soud zprostil Juraje Thomu obžaloby
 
Vývoj soudní kauzy zahájené na základě odposlechu? udání? msty? Kdo ví? :
15.06.2010 primátor Thoma podepisuje dodatek smlouvy s firmou BitServis .
17.06.2010 zastupitelstvo města odvolalo Thomu z postu primátora
23.11.2010 po vítězství ve volbách se Thoma vrací do křesla primátora 
05.09.2012 Policie obvinila Thomu za zneužití pravomoci úřední osoby, podle Deníku
začala Policie vyšetřovat jako vlastní poznatek          
13.12.2012 Státní zastupitelství zastavilo stíhání Juraje Thomy
03.05.2013 Policie znovu obvinila Thomu za zneužití pravomoci úřední osoby
20.01.2016 Krajský soud odsoudil Thomu na pět let do vězení a k náhradě škody
08.12.2016 Vrchní soud zprostil Juraje Thomu obžaloby - rozsudek je pravomocný
 
Juraj Thoma působí v českobudějovickém zastupitelstvu od roku 2000 až doposud. V období 2002 - 2006 jako první náměstek primátora, následně v období 2006 - 2014 s půlroční přestávkou jako primátor.  Nejprve jako člen ODS, pak jako lídr Hnuti občanů pro Budějovice. Když v roce 2010 zastupitelé odvolávali Thomu z funkce primátora pro spory s tajemníkem, řada členů ODS hlasovala pro jeho odvolání. Založil si tedy svoje hnutí HOPB, vyhrál volby a za půlroku se do primátorského křesla vrátil bez ODS. Dva roky nato ho ale policie obvinila za zneužití pravomoci úřední osoby v případě podepsání dodatku smlouvy s firmou BitServis!
 
Jak se o tom policie dozvěděla? To jsem v médiích nenašel. Jihočeský Deník uvádí, že šlo o "vlastní poznatek" policie. Jak policie může získat vlastní poznatek o tom, co starosta/primátor podepisuje? To mi nejde do hlavy. V kanceláři primátora Thomy byla objevena štěnice, ke které se nikdo nehlásil a policie šetření o ní po dvou letech odložila, do médií unikly odposlechy zřejmě z té štěnice, řada bývalých spolustraníků i některých úředníků a zastupitelů měla možná na primátora Juraje Thomu pifku - viz ON-LINE přenos
 
Thomovi hrozilo až 12 let vězení a náhrada škody ve výši 12,5 mil. Kč, kterou nejprve soudní znalec vyčíslil na 8 mil. Kč a později další znalecký posudek ji ještě navýšil na těch 12 a půl. Kolik by asi uvedl znalec třetí?
 
Thoma se bránil, že dodatek podepsal na doporučení odborných specialistů na magistrátě, kteří mu svým podpisem tehdy uzavření dodatku doporučili. Odborník na IT, odborník na veřejné zakázky, odborník na právní záležitosti a náměstkyně pro IT. (Vlastní smlouva byla z roku 2007 a obsahovala opci, proto ten dodatek.) Písemná doporučení odborných útvarů předložil soudům a nakonec Thoma přes opakované obvinění uspěl. Vrchní soud ho zprostil obvinění. Trvalo to 6 let. Kolik to vše stálo, to je otázka?
 
Sám Thoma se k tomu 30.12.2016 pro Zprávy Seznam.cz  vyjádřil takto: 
Stejně jako na 20. leden 2016, kdy jej Krajský soud v Budějovicích poslal na pět let do vězení za „zneužití pravomocí veřejného činitele", protože jako primátor v roce 2010 podepsal dodatek ke smlouvě na IT služby s firmou BitServis. Podle krajských soudců to nesměl udělat bez souhlasu městské rady. A navíc prý způsobil škodu 12,5 milionu korun.
„Byl to pocit absolutního zmaru a absolutního ponížení," vzpomíná Thoma. „Absolutně vám to změní život. A nejhorší na tom je, že samozřejmě víte, že to nemá racionální jádro. Firma, o kterou běží v celém sporu, pro město pracovala dlouhá léta předtím, než já jsem se vůbec dostal do veřejné volené a placené funkce, a stále v tom pokračuje."
Poprvé byl Thoma obviněn na podzim 2012. Primátorem byl tehdy už šest let. S krátkou přestávkou, která - jak je přesvědčen - hrála v celém příběhu podstatnou roli. V roce 2010, několik měsíců před komunálními volbami, se dramaticky rozešel s ODS. Rychle založil hnutí Občané pro Budějovice a v říjnovém hlasování s 26 procenty volby suverénně vyhrál. ODS, kdysi skoro jistý budějovický vítěz, zůstala o 12 procentních bodů zpět.
A Juraj Thoma je přesvědčen, že tady někde začaly jeho problémy.
„Je to celé velmi umně vykonstruovaný příběh, já jsem používal dokonce výraz projekt, protože o nic jiného nešlo - než o vytvoření projektu, který měl člověka diskreditovat," tvrdí Thoma dnes. A rovnou ukazuje prstem na ty, kteří měli za „projektem" stát. „Jsem přesvědčen, že to byly struktury, které stály v pozadí ODS a které hýbaly ODS."
„Samozřejmě, že nějaký příběh se do voleb vždycky hodí," ví dobře bývalý primátor. „Takže nějaké telefonáty byly, ale opravdu to, co říkám tady, říkám i těm, kdo volá. A není to tak, že by volal každou půlhodinu někdo. To zas takhle to nefunguje. Dejte mi čas, ať si uspořádám svůj život. Já jsem teď v úplně jiné situaci, než jsem byl po celých šest let. To si nedovedete představit, jak to člověka změní." zdroj: Zprávy Seznam.cz 30.12.2016
9.12.2016 pak na otázku: "Měl by být váš případ varováním pro ostatní starosty?" odpověděl Thoma redaktorovi iDnes takto: 
Starostové se dostávají do neskutečného světa a začarovaného kruhu. Pomalu ke každému vlastnímu rozhodnutí abyste si připravoval vlastní právní názory. Je to až absurdní stav, kdy se nemůžete spolehnout na žádné písemné stanovisko odborné nebo právní, které vám před podpisem čehokoli předloží. Kdokoli z policie nebo státního zastupitelství ho může klidně zpochybnit a je mu úplně jedno, jaké to má důsledky. zdroj: iDnes 9.12.2016
S tímto vyjádřením Juraje Thomy plně souhlasím. Lze ho napasovat na všechny čtyři případy, které jsem vám během 4 dnů na tomto webu přiblížil. Thoma navíc byl poměrně mladý, ambiciózní a impulzivní Slovák.
 
Setkal jsem se s Thomou koncem prázdnin 2014 na českobudějovickém magistrátu, měl na sobě krční límec a nemohl se nám tehdy věnovat. Dva týdny předtím ho v neděli o čtvrté ráno napadli dva 22-ti letí mládenci. Dúvod? Zamítnutí stavby obchodního centra Arnold. 
 
I s tímto se občas starostové při výkonu své funkce potýkají. Zde měl pan primátor alespoň šanci se bránit, i když na něj jeden z neznámých mladíků taky zaútočil zákeřně zezadu, proto ten krční límec. V komunální politice zákeřně zezadu útočí dost často kolegové. O tom zas příště.
To rozum nebere!? -sv-
 
Zdroje informací:
jsou uvedeny v textu, další lze nalézt v archívu iDnes a Deniku, vše začalo odvoláním

Odvolání 2010  Jihočeský Deník 2.6.2010 - doporučuji přečíst, s čím Thoma bojoval

                         Jihočeský Deník 17.6.2010 - ON - LINE přenos z odvolání Thomy

 

—————

Zpět