Starostenské příběhy III

08.01.2017 00:18

KAUZA LIPNICKÉ KULIŠÁRNY

V hlavní roli:
Ing. Ladislav Horký SNK  (starosta Lipnice 2002-2010)  
29.11.2010 8 dní po volbách bylo podáno na předchozího starostu trestní oznámení
14.10.2011 Policie obvinila exstarostu ze zneužívání pravomoci, zpronevěry a podvodů
30.10.2015 Krajský soud uložil podmínečný trest 3 roky vězení s podmínkou na 5 let
18.05.2016 odvolací Vrchní soud změnil rozsudek na 4 roky vězení nepodmíněně
16.09.2016 Ing. Ladislav Horký nastoupil do vězení k výkonu trestu
 
Vývoj kauzy dle článku iDNES z 26.7.2016

Jak šel čas v kauze Horký

2002–2010 Ladislav Horký je starostou Lipnice. Během té doby se obec výrazně mění: vzniká nové náměstí, přibývají stavební pozemky, upravuje se hřiště a další.

Říjen 2010 Po volbách nastupuje starosta Leoš Bláha a místostarosta Marek Hanzlík. Zjišťují, že postupy bývalého vedení byly značně nestandardní. Hromadí se podezření na závažné chyby v hospodaření.

Březen 2011 Nesplacené dluhy se šplhají už na šest milionů korun, Lipnice je na pokraji bankrotu. A další pohledávky přibývají. Případem se začíná zabývat policie.

Říjen 2011 Kriminalisté obviňují exstarostu Horkého z podvodů, úvěrových podvodů a zpronevěry. Škoda přesáhla 15 milionů korun.

Březen 2012 Na světě je obžaloba Horkého. Hrozí mu 8 let vězení.

Červenec 2012 U havlíčkobrodského okresního soudu začíná hlavní líčení. Dvě stání pak exstarosta opouští kvůli údajným zdravotním problémům, ke třetímu se nedostavuje vůbec.

Prosinec 2014 Těsně před vyhlášením verdiktu se kvůli výši škody a hrozícímu trestu případ přesouvá ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Obžaloba pro Horkého navrhuje 5 let vězení, hrozí mu až 12 let.

Prosinec 2015 Krajský soud dává Horkému podmíněný trest.

Květen 2016 Odvolací Vrchní soud v Praze zpřísňuje verdikt na čtyři roky vězení nepodmíněně.

Zdroj: iDnes 26.7.2016 

Výše uvedený článek obsahuje sice nějaké nepřesnosti, ale nebudu hnidopich, neboť obsahuje také vyvážené názory občanů Lipnice nad Sázavou a názory současného vedení obce. V regionálním tisku (MF DNES a HB Deník) pak lze nalézt dalších 65 článků o této kauze. Z nich vybírám tato vyjádření:
 
Případ Ladislava Horkého původně projednával Okresní soud v Havlíčkově Brodě. Brodská soudkyně Hana Doubková celý proces, jenž začal už v roce 2012 a postupně se rozdělil na tři samostatné případy, dotáhla téměř do konce. Před vynesením verdiktu ale případ předala k rozhodnutí pražskému vrchnímu soudu, protože způsobená škoda přesáhla pět milionů korun a kauzu by proto podle ní měl řešit soud vyššího stupně. Vrchní soud nakonec rozhodl, že se případem má zabývat královéhradecký krajský soud. Tam nyní začíná celý proces prakticky odznova.  zdroj: iDnes 3.8.2015
Ladislav Horký se ke konečnému rozsudku (4 roky vězení natvrdo) vyjádřil takto:
„Obyčejný starosta na obyčejné obci se chová jako sedlák - přemýšlí selským rozumem, aby mu ta kráva nechcípla. Pro obec jsem získal 80 milionů korun. Připadám si jako štvanec, jen jsem přesně nepochopil, za co," vypověděl nyní podle ČTK. Zdůraznil, že do obecní kasy vložil i své vlastní peníze, což by podle něj udělal jen málokterý starosta.  zdroj: iDnes 18.5.2016
A na závěr přidávám ještě jeden zásadní rozhovor s Ing. Ladislavem Horkým:
„Stojím si za tím, že peníze, které byly na Lipnici za mého působení užity ze státního rozpočtu či fondů EU, jsem získal sám s vědomím zastupitelstva. Pokud se někde stala administrativní pochybení, selhal kontrolní systém obce," zdůraznil.
Opravdu si nejsem jist správností rozsudku. Když vám pošlou psaní, že za deset dní máte nastoupit do vězení, s člověkem to zamává. Z důvodu dlouhodobého stresu na mě přišlo zdravotní postižení.
Mám pocit, že za to, co jsem pro obec udělal, bych rozhodně neměl jít do vězení. Obec jsme vedli osm let, něco jsme vybudovali a za tím si stojíme. Sehnali jsme peníze, dokázali jsme akce zrealizovat, vyúčtovat a problémy s tím nebyly."
Co třeba jste udělal?
„Plyn, veřejné osvětlení, náměstí, parcely. Máme dům pro seniory, udělali jsme zázemí na hřišti. V amfiteátru se konaly festivaly, dali jsme dohromady setkávání obyvatel, měli jsme máj, vánoční i velikonoční strom. Na náměstí svítila i hrála studna. To je šílenství současného vedení. Vracení dotací za 13 milionů korun není odpovědností Horkého. Já ty peníze sehnal a byl bych blbej, aby obec o ty peníze zase přišla. Když jsme předávali obec, měli jsme úvěry čtyři a půl milionu."           
Opravdu tvrdíte, že to není vaše zodpovědnost?
„Ne, vůbec. My nemuseli vracet vůbec nic. Všechno bylo vyřízeno. Jen z pár papírů, když se špatně použijí, se dá vymanévrovat takový proces s rozsudkem, jaký jsem dostal. My do Lipnice sehnali osmdesát milionů korun a nikdy nebyl problém."  
Byl jste souzen za podvody, zpronevěru a další skutky. Stále to popíráte? 
Nějaké kulišárny tam byly, to jsem přiznal. Ale bez nich to nejde. Musíte proinvestovat peníze v nějakém čase. A když to nestihnete, hrozí, že o ně přijdete. Proto musíte už dopředu vystavit nějaké faktury. To ví každý starosta a tak se prostě jede. A když se jede, nedá se měnit projekt. To nejde, když se třeba někde objeví skála, že se změní trasy vedení. Nebudu okamžitě papírovat, abych změnil rozpočet, to jsme nikdy nedělali."
Ale to by se dělat mělo.
„V závěrečném vyúčtování má po dohodě s poskytovatelem dotace příjemce možnost jednat o průběhu stavby a o změnách, které stavbu podrží na nohou. Závěrečné vyhodnocení dělalo už nové vedení obce. A udělali to bez těch správných podkladů."         

Kulišárny se dělat nemají a byly po zásluze potrestány. Ale ty následky! Na obyčejné vsi, kde drží všichni obyčejní při sobě, se taky obvykle říká: "Kde není žalobce, není ani soudce" popřípadě také: "Co se doma uvaří, to se doma sní." A taky se to obvykle dodržuje.

"Žalobce" se v tomto případě objevil a místo jednání a hledání řešení doma se rozhodl obrátit hned na soudce, ačkoli byl taky v době kulišáren v zastupitelstvu. Dne 29.10.2010, 8 dní po volbách, podal trestní oznámení, zřejmě aby diskvalifikoval vítěze voleb. Obec se z toho ani po 6-ti letech nevzpamatovala! Léčí se a je mrtvá, jak píše iDnes zde.

Kde se stala chyba?  V zastupitelstvu, jako v případě havlíčkobrodského terminálu. Tady však s mnohem horšími následky pro obec, pro lidi a pro hlavního aktéra.

To rozum nebere!? -sv- 

 

—————

Zpět