Starostenské příběhy I

06.01.2017 00:11

KAUZA TERMINÁL

V hlavní roli:
Ing. Arch. Jaroslav Kruntorád SNK  (starosta Havlíčkova Brodu 1998-2006)  
v roce 2005 obviněn z pletichy a zneužívání pravomoci veřejného činitele
v roce 2010 zproštěn obžaloby Okresním soudem v Pardubicích
                  rozsudek potrvrzen Krajským soudem v H. Králové
 
Vývoj soudní kauzy zahájené na základě anonymního udání:
2004 – policie začíná s odposlechy aktérů. Mezi nimi jsou kromě havlíčkobrodského starosty a jeho syna i někteří úředníci a také lidé z velkých stavebních firem. Trvaly 13 měsíců!! V práci i v soukromí!!! - viz zdroj Jihlavské listy
2005 – státní zastupitelství obvinilo z pletichy, zneužívání pravomoci veřejného činitele, podplácení a přijímání úplatků celkem devět lidí. V roce 2009 jeden z nich umírá. Před soudem tak stojí osm obžalovaných
2006 – kauzu začíná projednávat Okresní soud v Havlíčkově Brodě. Z důvodu podjatosti ji ale nedokončí
2009 – počátkem října otevírá znovu celý případ prvoinstanční soud v Pardubicích. Hlavní líčení pokračuje výslechy svědků  (vypovídalo asi 50 svědků)
2010 – 14. dubna Okresní soud v Pardubicích zprostil všechny obžalované obžaloby
2010 - Krajský soud zprošťující verdikt potvrdil - rozsudek nabyl právní moci   
 
Tedy vše odstartovalo anonymní trestní oznámení. Policie nasadila odposlechy, které povolila brodská soudkyně, na podnět policie začal případy zkoumat antimonopolní úřad (ÚOHS). Odposlechy nakonec soud v Pardubicích neuznal jako přípustné důkazy, neboť nesplňovaly zákonem stanovená kritéria, t.j. relevantní indicie o spáchání trestního činu!!??
 
Dle vyjádření starosty Kruntoráda panovaly tehdy na havlíčkobrodské radnici poměry, pro které na protest opustil předčasně post starosty. Co si pod tím máme představit, se dozvíte až v citaci jeho vyjádření v závěru tohoto článku.
 
Co radnice touto kauzou "získala"?
- ÚOHS ji udělil statisícovou pokutu
- EÚ odstoupila od přidělené dotace
- SKANSKA požadovala za odstoupení od smlouvy odškodnění 10 mil. Kč
- radnice uspořádala nové výběrové řízení, vítězem se stala opět SKANSKA
- radnice znovu požádala o dotaci z EÚ, kterou získala ve výši 47,6 mil. Kč
- rozestavěný terminál byl nakonec dostavěn stejnou firmou, která ji započala
 
Co touto kauzou "získal" stát?
Kauzou se zabývaly několik let tyto orgány a úřady:
Policie ČR, Státní zastupitelství, ÚOHS, Soud v Brodě, Soud v Pardubicích, Krajský soud H. Králové, MěÚ v H. Brodě, několik advokátů, zřejmě i znalců a kdo ví, kdo ještě.
Devět obviněných pět let čekalo na osvobozující rozsudek. Jeden z nich tragicky během té doby zahynul. Co po tu dobu zažívali oni i jejich rodiny, si umíte každý asi představit. Hrozilo jim až 10 let vězení! Nebylo by divu, kdyby i oni požádali stát o odškodnění.
 
Monstrkauza, která plnila stránky regionálních deníků a televizní zprávy, která poškodila pověst devíti lidí, havlíčkobrodské radnice, hokejového klubu, několika podnikatelů nakonec vyšuměla do ztracena
 
Nelze zde vyčíslit škody, které kauza napáchala, ale ten, kdo to vše rozpoutal, by se o to měl pokusit. Alespoň ve svém svědomí.
 
Co na to obvinění a osvobození:
 „Post starosty města jsem opustil předčasně, a to na jaře 2006. Můj odchod ale nebyl přiznáním viny z činů, kterých jsem se měl podle obžaloby dopustit, nýbrž protestem proti poměrům, které začaly na havlíčkobrodské radnici panovat," prohlásil Jaroslav Kruntorád.
„V té době jsem před stavbou terminálu preferoval rekonstrukci náměstí. Při jednání zastupitelstva jsem také hlasoval proti terminálu. V mé nepřítomnosti ale tehdejší místostarosta Jiří Vondráček svolal mimořádné zastupitelstvo, které původní usnesení zastupitelstva zvrátilo a stavbu terminálu posvětilo," vysvětlil soudu Kruntorád a zdůraznil, že žádnou administrativu související s přípravou tendru, nedělal.
„Celé obvinění je samozřejmě nesmysl a musím se tomu jen smát. Jsem přesvědčen, že se vše vysvětlí," konstatoval Kruntorád, který nyní žije v Praze, kde je zaměstnán a příležitostně podle svých slov podniká.
„Na celé věci mě nejvíc mrzí, že tento problém vzniknul na základě sprostého anonymního udání," říká obviněný exstarosta.
Havlíčkobrodský exstarosta nechtěl po vynesení rozsudku s novináři hovořit.
„Dovolte mi, abych nejprve vyřídil pár telefonátů. Chci volat své rodině," bránil se na chodbě pardubického soudu Kruntorád televizním štábům. Právě své rodině poděkoval, a to v závěru hlavního líčení, za podporu, kterou mu po celou dobu uplynulých pěti let vyjadřovala.
Další osvobození účastníci kauzy připomněli negativní důsledky, které jim mnohaletá kauza přinesla v osobním, ale především v profesním životě. „Byli jsme vystaveni dlouhodobé stigmatizaci," řekl doslova Čermák.
To rozum nebere!? -sv-
 
Zdroje informací:
Úplatky                  HB deník 17.5.2007
Pochybení             HB deník 17.5.2007
Odposlechy           HB deník 17.5.2007
Soud 1                   HB deník 26.11.2009
Soud 2                   HB deník 15.4.2010
Spory na radnici   NasiPolitici.cz 
Televize                regionyCT24  8.4.2010
Televize u soudu   domaciCT24 14.4.2010
 
Po napsání tohoto článku jsem objevil zásadní rozhovor pana Kruntoráda pro Jihlavské listy ze dne 2.12.2010. Doporučuji všem si ho přečíst celý. Co otázka, to trefná odpověď. Jednou z nich tento článek zakončím.
 
Zdaleka bych nebyl tak důvěřivý jako kdysi
Byla to hloubková inventura, takový forenzní audit kamarádů, a ti se vykrystalizovali dobře. Máte skupinu několika kamarádů, kteří vás neopustí, ani kdybyste byl odsouzen na doživotí, pak tzv. kamarádi, kteří vás využívají, jen když jste ve funkci, a potom kamarádi, kteří zpovzdálí sledují, jak to dopadne, a pak se k vám hlásí.
 

—————

Zpět