Srdce a zvon

03.07.2018 09:52
 
Mít srdce jako zvon by si přál snad každý z vás. Aby tak silně, jasně a pravidelně bilo, aby svému tělu věrně sloužilo. Jenže i zvon má srdce a k tomu taky svoji hlavu, tělo a svůj hlas. Říká se dokonce, že zvon má i svoji duši, stejně jako člověk a k tomu ale taky pěst, kterou srdce bije na úhozovou ránu věnce zvonu.
 
Srdce mají zvony jenom u nás v Čechách, všude jinde po světě to je klepadlo. Když srdce zvonu pukne, tak zvon utichne, oněmí. Proto se srdce zvonu vyrábí z kovu měkčího, než jeho tělo. Zvon je tedy měkkosrdcatý, opět jako mnohý z nás lidí.
 
Ten náš, štěpánovský, stoletý zvon Jan má srdce ve tvaru podlouhé šišky, tělo jak obrácený kalich a je bez pěsti. Jeho srdce je zavěšeno řemenem na oko zalité při lití zvonu do podnebí čepce zvonu. Zní proto jemně, jasně a smutně. 
 
Na štěpánovské návsi však naleznete i srdce kamenné. Visí na monumentálním kříži a je vyrobeno z červeného kamene. Stejně jako srdce Kristovo ho obepíná trnová koruna s růží. V prostřed tohoto srdce jsou tři otvory, symbolizující Kristovy rány od hřebů a po obvodu je srdce rozbrázděno utrpením a bolestí. 
 
Jakoby říkalo: "Ach, kdybyste věděli, co i srdce obyčejného člověka musí přetrpět!"
 
A to ho člověk nemá ani z kamene, ani z kovu jako štěpánovský kříž a zvonek. V lidském srdci má prý sídlo nejen duše, ale i cit, nálady i svědomí, láska i nenávist, touha a trápení, smutek i radost. V těch falešných pak i podlost a zrada a v těch zatvrzelých vztek a závist.
 
Stál jsem se svým zraněným srdcem pod křížem na štěpánovské návsi a takto rozjímal, když v tom ke mně přistoupila liška a pravila:
 
“Tady je to mé tajemství, úplně prostinké..., správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.” 
"Co je důležité, je očím neviditelné," opakoval jsem si jak malý princ, abych si to taky zapamatoval a vám všem převyprávěl.  Stanislav
 

—————

Zpět