Sníh a Anděl Páně

02.01.2018 10:36
Přečetli jsme za vás na iDnes
Nejočekávanější televizní premiérou uplynulých svátků byla pohádka Anděl Páně 2. Ta trhala rekordy v návštěvnosti kin a i na Štědrý večer si ji pustilo přes tři miliony diváků. Už potřetí ji viděl Luděk Šíma, kastelán ledečského hradu. Právě tam se totiž z velké části pohádka natáčela.
 
„Je krásná. Poprvé jsem sledoval při premiéře v Praze jen exteriéry, které jsou od nás. Podruhé už jsem vnímal i děj," vypráví kastelán ve své hradní kanceláři, pod níž hluboko šumí řeka Sázava. Je z ní krásný výhled na celé město.
„Někdo si možná myslí, že tady koukám jen z okna. Pravda je opačná, přes zimu je nejvíc práce s projektovou dokumentací a žádostmi o dotace," vysvětluje. A ví, že i za necelý rok o adventu se bude promítat v kinech další nová filmová pohádka s kulisami ledečského hradu - Čertí brko. A to nepočítá nového Krakonoše, který se tam v uplynulém roce také natáčel.
"Lidi se na Anděla Páně hodně ptají našich průvodců. Spousta návštěvníků ale neví, že se natáčelo právě u nás. Asi padesát procent záběrů v té pohádce je z Ledče. Další část z Českého Krumlova. 
Ano, my jsme takový malý Český Krumlov (směje se). Rádi proto připomínáme, že jsme hodně využívaná filmová lokace. Každý rok se nám tady daří jedno až dvě natáčení. Letos jsme měli nárůst návštěvnosti o padesát procent, přišlo patnáct tisíc lidí. Přisuzuji to naší práci, hrad dáváme postupně dohromady. Filmaři nám ale obrovským způsobem pomáhají s propagací. Věhlas tohoto hradu stoupá."
 
Zbylo vám tady něco z natáčení Anděla?
"Třeba část cukrárny, kde prodával Marián Labuda. Taky umělý sníh na okenních římsách, schválně jsme ho tam nechali celé léto. Pro návštěvníky to bylo zajímavé. Divili se, že tam i v teple vydržel."
 
Celý článek a fotografie si můžete vyhledat zde. -sv-
------------------------------------------------------------------------------------------------
Pohádku Anděl Páně 2 jsem si pustil z archívu ČT dnes v 01:00 hodin v noci a také sledoval exteriéry a fasády hradu. Ve filmu a i ve skutečnosti vypadají kouzelně, přímo pohádkově :-) Vzpomněl jsem si přitom na dva pány, kteří se o to nejvíce zasloužili - Bohumila Svobodu a Karla Urbana. Píšu o nich v článcích Zlatá jeřabina pro ledečský hrad a Opravy na hradě. Karel se na to určitě taky v televizi podíval a Míla to může sledoval s Petronelem a Uriášem tam od nebeských bran. :-)   
 

—————

Zpět