Sklizeň mluvícího znamení

10.08.2018 00:10

Každá pořádná obec má dneska svůj znak. Tak i ta naše, Leština u Světlé, si nechala loni zpracovat a schválit fungl nový znak obce, na kterém vyniká zvon s rakem a lískovými oříšky místo srdce. Obecný figurální motiv tří lískových oříšků je tzv. mluvícím znamením obce Leština, symbolem připomínajícím název obce odvozený od místa s lískovým porostem. Máme to ale štěstí, že nám tu neroste hadovka smrdutá. Jakpak by se asi jmenovala naše obec středisková a co by vyčuhovalo jako srdce z našeho zvonu? Fuj! :-)

Zvon u nás ve Štěpánově díky mému dědovi starostovi máme, raky už půl století díky nám všem ne, ale lískového porostu je zatím stále ještě všude po obci plno. I podél plotu naší zahrady. 

Protože letošní léto má už měsíční předstih a listy stromů začínají žloutnout, vyrazil jsem včera na sklizeň našeho mluvícího znamení - lískových oříšků. No sklizeň je v tomto případě silné slovo. Loni na podzim jsem totiž staré lískové parkosy, co už nerodily, vykácel a ponechal jen pár mladších keřů. Na nich jsem včera navečer natrhal 185 oříšků (slovy "stoosmdesát pět oříšků"). Už při trhání jsem pouhým pohledem zjistil, že jejich kvalita nebude valná, bude-li vůbec nějaká. 

Vysypal jsem oříšky na stůl, z šuplíku vyhrabal sikovky místo louskáčku a jal jsem se kvalitu sklizně louskáním/sikovkováním a okamžitým mlsáním ověřovat. První várka, čítající 30 oříšků, mě obdarovala pouhými třemi jadérky. To červů bylo třikrát tolik. Druhá várka 50 oříšků už ke mně byla štědřejší, vylouskal jsem z ní 16 pěkných jader, z třetí várky o 20 oříšcích jsem získal jader 10 a z poslední várky 85 oříšků jsem sklidil lískových jader 33. Suma sumárum jsem nasbíral a rozlouskl 185 lískových oříšků a na posezení hned zbaštil všech 62 šťavnatých jader. Jako pěstitel lískových ořechů bych se asi neuživil a ani nenasytil! Ale zase bych mohl obdarovat 61 Popelek třemi oříšky a ještě by mi dva zbyly. :-)

Sice ty Popelky, na které by vyšly oříšky s červem, nebo oříšky zcela prázdné, by se mi asi pěkně poděkovaly. Nikde žádné šaty, žádný střevíček, maximálně červíček. Neříká se ale něco v tom smyslu, jako že: 

"Darovanému oříšku na červa nekoukej?" Nebo tak nějak? 

A když jsem teďka ten Stanislav, svobodný pán ze Štěpánova, který má ve znaku jako mluvící znamení tři oříšky a rudého raka na žlutém zvonu, tak by mi to snad některá z oříškůchtivých Popelek mohla prominout. Nerad bych s nima byl na stará kolena ve při. Stačí mi svině Vaněk. :-) -sv-

—————

Zpět