Setkání s hudbou

29.08.2017 00:30

Do ruky se mi včera dostala útlá publikace nazvaná 50 let Základní umělecké školy Ledeč nad Sázavou. Obdržel jsem ji před 12 lety od paní ředitelky Jany Laudátové, prolistoval a uložil do své knihovny. Vyšla nákladem 500 ks v roce 2005. Opět jsem ji včera pozorněji prolistoval a na zadní vnitřní straně obalu jsem objevil CD s 12 nahrávkami v podání žáků a učitelů ZUŠ. Vložil jsem CD do přehrávače, vypnul rádio, uvařil si kávu, nasadil si stereofonní sluchátka a třičtvrtě hodiny se nechal unášet na vlnách hudby. Snad nejsilněji na mě zapůsobila Mendelssohnova Píseň beze slov v klavírním podání Petry Hoskovcové a samozřejmě také akordeon Martina Knytla, který na dvou nahrávkách přednesl 1. větu Zolotarjovovy Sonáty č. 2 a poté i slavný Let čmeláka od Rimského-Korsakova. Též sólo na křídlovku Milana Chlady v další Písni beze slov mě zaujalo. Všechny jmenované zdravím a oni mě ještě také, když se občas náhodou potkáme.

Setkal jsem se s nimi i na koncertě k 50. výročí ZUŠ v sále gymnázia, který se konal 15. dubna 2005. Tehdy jsem měl tu čest před koncertem přednést pár starostenských slov, mezi nimi též zaznělo:

Výchovný vliv ZUŠ na děti a mládež se výrazně projevuje i v dnešní esemeskové době. Umět se vyjádřit, chovat a ovládat, nebát se vystoupit, projevit a improvizovat, rozpoznat kýč, falešný tón a špatný rytmus patří k devizám, které se dobře uplatní i v obyčejném lidském životě. 

Dík za příjemné vzpomínky.  -sv-

—————

Zpět