Rozhlasová mystifikace

30.10.2016 11:15

Stream.cz uvedl dnes již jako 260. díl svého Historického seriálu Slavné dny dokument Den, kdy Ameriku vyděsila Válka světů (30. října 1938), který můžete zhlédnout zde a stát se tak svědky okamžiku, kdy na východním pobřeží USA v obci Grovers Mill v New Jersey přistáli mimozemšťané z Marsu.

Tento pořad ve mě probudil vzpomínku na jiný "slavný" den z mého dětství, odhaduji, že někdy z let kolem roku 1965, kdy stejnou anebo podobnou hru uvedl i tehdejší československý rozhlas. Mě tehdy mohlo být asi tak 12 let a se svou starší sestrou Mášou jsme nečekaně a náhodou vyslechli celí vyděšení podobný pořad, oba při něm ani nedutali a jen se po sobě tázavě dívali a špitali si, že Amerika je přeci daleko a že se třeba ti Marťani hned tak sem k nám do Štěpánova nedostanou. :-) 

Tak sugestivní to tehdy bylo. Opravdu. Naši mladší sourozenci si nás nevšímali, bylo jim to jedno, asi tomu nerozoměli a tak byli ve své nevědomosti v bohorovném klídku a my jsme je nechtěli radši strašit, jen jsme jim bránili vycházet ven z domu. 

Vydrželi jsme s Mášou sedět u rádia a napjatě poslouchat až do závěrečného: "Vyslechli jste rozhlasovou hru Válka světů, kterou v reřii pana XY připravilo studio Československé rozhlasu ...." pak teprve jsme se sestrou pochopili, že se jednalo jen o rozhlasovou hru, o ohromnou mystifikaci, že to všechno bylo jenom jako, a mohli si zhluboka oddechnout. 

Uf! 

Dodnes si na to pamatuji. Ten zážitek mě přivedl k četbě Danikenových Vzpomínek na budoucnost či Clarkova Setkání s Rámou a science fiction Stanislava Lema a dalších.   

Hledal jsem dnes tu hru v rozhlasovém archívu. Marně. Našel jsem pouze zmíňku o tom, že Radiožurnál odvysílal 30.10.2008 od 20:00 hodin záznam původní rozhlasové hry Válka světů v angličtině a s titulky. Opravdu s titulky! Využili k tomu svůj rozhlasový web. 

Po české verzi z roku 1965 se jakoby slehla zem. Zřejmě tenkrát ti mimozemšťani, než odlétli, tak rychle a nepozorovaně, jak se v šedesátém pátém na rozhlasových vlnách objevili, za sebou zametli všechny stopy i v rozhlasovém archívu. 

Koncem listopadu 2016 se mám se svou sestrou Mášou setkat, tak se jí na to vyptám. Na Marsu. -sv-   

—————

Zpět