Rozdělená společnost?

02.02.2018 00:02

Týden po prezidentských volbách slyšíme a čteme ze všech stran a zdrojů vážně myšlené úvahy i nerozmyšlené výkřiky o rozdělení české společnosti, podle kterých se dělíme na intelektuály a prosťáčky, měšťáky a vesničany, elitu a plebs, kavárnu a hospodu, mladé a seniory, Drahošovce a Zemanovce. Slyšíme, ale nedbáme. Vždyť je to všechno nesmysl! 

A ti, co ho hlásají do světa, jen ohýbají volební statistiku k obrazu svému. Vždyť:

Je statisticky dokázáno, 
že slunce vyjde každé ráno,
a i když je tma jako v ranci,
noc nemá celkem žádnou šanci.
Jo, statistika věda je! A přímé volby také. Vždyť nikomu, jak volil, do hlavy nevidíte. Tajné hlasy se mají po volbách sečíst, voličská účast taky spočítat a pak vyhlásit a zveřejnit výsledky. Ty jsou k dispozici na stránkách statistického úřadu zde. Na těch stránkách jsem nikde nenašel kolik z nás 32 voličů ve 2. kole prezidentských voleb 2018 ve volebním okrsku Štěpánov je mladých a kolik seniorů, kolik intelektuálů a kolik prosťáčků, kolik urozených štamgastů kavárny a kolik hospodských povalečů a dokonce ani ne kolik mužů a kolik žen. Najdete tam jen údaj, že 20 z nás dalo svůj hlas Milošovi a 12 Jirkovi. I když znám ve vsi všechny lidi osobně, netroufl bych si odhadnout, kdo k volbám šel a kdo ne, ani kdo koho volil. Takže ve Štěpánově nás žádné volby rozdělit nemohly. A v ČR také ne! :-)
 
Co nás ale může rozdělit? Mediální masáž, manipulace a sociální sítě. Včera jsem například dostal na svůj e-mail tuto fotokopii jednoho FB "názoru", nad kterým kroutím nechápavě svoji seniorskou hlavou:
Protože jsem však, Gábino, od přírody optimista a taky trochu romantik, vyhledal jsem si na internetu k volbám něco humornějšího:
 
1. kreslený vtip na téma rozdělení společnosti
který měli natočit jako svůj volební spot oba kandidáti a bavili by se jím mladí i senioři, elita i plebs, kavárna i hospoda a Gabriela i dementi. :-) -sv-

—————

Zpět