Rehospitalizace

11.11.2018 13:40
Rehospitalizací je myšlena hospitalizace ve stejném zdravotnickém zařízení, která je zahájena v souvislosti s primární hospitalizací do třiceti dnů od ukončení hospitalizace primární nebo v souvislosti s předchozí rehospitalizací do třiceti dní od ukončení předchozí rehospitalizace.
 
U pacientů s určitým typem problémů je běžné, že jsou hospitalizováni, léčeni, jdou domů a během krátkého času jsou zase zpátky v nemocnici. To by se stávat nemělo. Vláda se na to proto začala zaměřovat, a udělala to velmi efektivně. Když se totiž takové znovupřijetí stane do třiceti dnů, nedostanete zařízení za léčbu pacienta zaplaceno. 
 
Sledované rehospitalizace je třeba před nahlášením jednotlivě posoudit, jedná-li se o rehospitalizaci pro selhání léčebné péče a vyloučit např. rehospitalizace plánované, rehospitalizace zaviněné nedodržením léčebného režimu pacientem, rehospitalizace doprovodů a další rehospitalizace (např. očekávané rehospitalizace z důvodu klinického stavu pacienta při propuštění), které nebyly uskutečněny z důvodu selhání léčebné péče.
 
To a ještě mnohé další jsem si vyhledal na internetu, když jsem si přečetl doporučující zprávu pana doktora ze světelské ambulance, který mě ve čtvrtek poslal znovu po 27 dnech od propuštění z havlíčkobrodské nemocnice zpět na chirurgické oddělení k opětovnému provedení revize plosky moji levé nohy. 
 
A tak od osmé hodiny ranní jsem byl rehospitalizován na chirurgickém oddělení s tím samým problémem, jak před necelým měsícem. Sestřičky mě vítaly s úsměvem, já jim odpovídal, že se mi po nich už stýskalo, ale do smíchu mně moc nebylo, protože mi hrozila amputace přostředního prstu na levé noze, který se u svého kloubu zanítil a vytvořil se pod ním hnisavý píštěl. A to přes všechnu péči, kterou jsme doma po operaci nemocné noze věnovali.
 
V osm mě přijali a ve 13 hodin již operovali a zase pod narkózou, zřejmě více jak 90 minut. Na operaci si tentokrát dohlédl sám MUDr. Michek, který mě právě informoval o hrozbě amputace prostředníku. Odpověděl jsem mu nahý na lůžku:
 
"Co se dá dělat. Raději bych se takové amputaci vyhnul, ale když to bude nezbytné, musím souhlasit. Nakonec ta mezírka mezi ukazovákem a prsteníkem může být taky k něčemu dobrá. Třeba tak akorát na doutník. :-)"
 
Za chvíli jsem už spal a co se dělo na sále, se možná dozvím z lékařské zprávy. Prsty mi zůstaly všechny a pod nimi přibyla vodorovná jizva, na kterou si sice nevidím, ale její bolest jasně cítím. Chodidlo pod klouby prstů zřejmě otevřeli a vše tam uvnitř oškrabali a vyčistili. Udělali přesně to, co doktor Michek doporučoval již 4.10.2018, neř jsem nastoupil první hospitalizaci! viz zde.
 
Z původní dvoumilimetrové ranky se na chirurgické ambulanci dne 1.10. stala čtyřmilimetrová, později 8.10. na chirurgickém sále dvoucentimetrová a nyní při rehospitalizaci odhaduji tak osmicentimetrová. Tomu se říká, udělat z komára velblouda nebo z prdu kuličku.
 
Ošetřující lékař mi na uvítanou řekl, že si za to můžu sám, že jsem nedodržel jeho doporučení, ale já a lékařské zprávy MUDr. Michka víme své. Jak si s tím kolegium lékařů na brodské chirurgii poradí, netuším. Nežádám ani žádné hledání viníka. mně jde jen o jedno, aby moje levá noha byla zase zdravá a já mohl chodit na houby, běhat za svým psem a za dronem a třeba taky za holkama. :-) -sv-

—————

Zpět