Rébus vyřešen

22.11.2018 14:37
Pod tímto trochu košatějším názvem přinesl dnešní server iDnes článek o ledečské křižovatce, která po dobu rekonstrukce nesla název Průsečná.
Řidičům, kteří projíždějí přes západní část Husova náměstí v Ledči nad Sázavou, se ulevilo. Město dokončilo úpravu křižovatky, která měla pověst jedné z nejvíce matoucích na Vysočině. Po úpravě už je řidičům jasnější, kam si najet a jak nezvyklé křížení překonat.
„Křižovatka je pěkná, všechny vozy se tam vejdou a vytočí, řidiči vědí, jak mají jet. Je tam nový rovnější povrch, netvoří se tam díky kanalizaci po deštích louže,“ pochvaluje si investici za dvanáct milionů korun ledečský starosta Zdeněk Tůma.
V nové podobě má křižovatka za sebou zhruba tři týdny provozu. Otevřela se počátkem listopadu. „Od té doby jsme tu neregistrovali ani jeden dopravní problém,“ podotkl Tůma.
Právě nejistota řidičů, z nichž mnozí raději křížením ulice Hrnčíře, Husova náměstí a Tyršova nábřeží projížděli krokem, byla důvodem přeměny křižovatky. Oříškem byla zejména pro přespolní, kteří to v Ledči až tolik neznali.
„Teď je to mnohem lepší. Ona ta křižovatka vlastně vypadá stejně, ale stačilo vylepšit nájezdy a zúžit ji,“ říkal v pondělí dopoledne řidič Jaroslav Brendl.
„Nevadila mi ani předtím. Ale je fakt, že takhle vypadá líp a je přehlednější. Pomáhá i vodorovné značení, takže řidič ví, kde má zastavit a dát přednost,“ doplnil ho šofér Pavel Kučera.
Kruhový objezd nechtěla většina obyvatel ani radnice
Nepříjemná je křižovatka díky svému neobvyklému tvaru. Vypadá jako křížení uprostřed osmičky, hlavní silnice se v ní klikatí. Před úpravou mnoho řidičů, ačkoliv se mohli orientovat podle dodatkové tabulky před křižovatkou, tápalo. Je to jedna čtyřramenná křižovatka? Nebo dvě křižovatky ve tvaru písmene „T“ těsně vedle sebe?
Celý článek si můžete přečíst zde. -sv-

—————

Zpět