První souprava VRT

29.09.2017 07:06

První česká souprava VRT (vysokorychlostní trať) vyrazila v sobotu 23.9.2017 z nejsevernější části Prahy Třeboradice na svoji první okružní jízdu. Postaral se o to železniční nadšenec a propagátor Arthur Vocásek, jehož souprava VRT s pracovním názvem TONY sice dosahovala plánované hlemýždí rychlosti, ale nesplňovala vládní požadavek na kapacitu pro cestujících. Místní část Třeboradice, kde je evidováno 21 ulic a 233 adres a 702 obyvatel, se do soupravy sice nevešla, ale i tak se nesmazatelně zapsala do novodobých dějin české dopravy. Byla první a na dlouhou dobu jediná, kdo VRT spatřil.

Je však trochu podezřelé, že první parní souprava VRT, čítající pouze lokomotivu s osobním tendrem a jeden otevřený vagónek v.č. 23, vyrazila na okružní jízdu měsíc před konáním parlamentních voleb. Oranžová barva soupravy nasvědčuje tomu, kterým opravdovým vocáskům se to asi tak hodí do krámu. Lidé proto přistupovali k produkci této místní atrakce tak trochu s nedůvěrou, někteří i s neskrývaným opovržením. A tak se stalo, že  prvním a vlastně taky jediným cestujícím byla ledečská občanka Kira, která naší redakci při té příležitosti poskytla tento rozhovor:

"Je to borčus, žádný meče, žádnej boj! To je konec! Hotovo! Oranž, twenty-three, ble!"   

To se ale malá bojovnice Kira ukrutně mýlila, neboť po 18. hodině přepadla Třeboradice na základě zvacího dopisu od místního občanského sdružení LíPa spojenecká vojska šermířské skupiny Thorwaldsons, která místní část Prahy-Čakovice zcela spustošila, vypálila, veškeré mužské obyvatelstvo třeboradické pob(l)ila a ženské se chystala (ne zrovna odhodlaně) všechny zneuctít. 

"Když všechny, tak všechny," volaly odhodlaně a dychtivě třeboradické stařenky odkojené 50-ti odstínama šedi.

Malá bojovnice Kira, posluchačka ledečské bojové přípravky na Stínadlech, se jim však srdnatě postavila na odpor a zahnala zbabělé vikinské šermíře až za čakovické hradby. Ubránila sice čest třeboradických žen přes nelibost některých místních krasavic 45+ (jmenovitě V.I. a N.L.), ale bohužel neubránila zdemolování jediného prototypu soupravy VRT, kterou šermíři považovali za ŽVH (Žižkovu vozovou hradbu), a tak oba vozy soupravy VRT převrátili kolečkama vzhůru k pohanskému nebi. 

Třeboradice - severní pól matičky Prahy byl timto dobyt i dobit. Dobit!

A česká veřejnost si bude muset nyní na skutečný ostrý start vysokorychlostní tratě z Prahy do Vídně počkat další desetiletí (mn.č.).

Archivní záběry zkušební jízdy oranžové VRT-TONY kolem Čapího hnízda zhlédněte zde.

To rozum nebere!? -sv-

  První souprava VRT s Kirou na palubě        Malá bojovnice Kira brání třeboradické ženy

—————

Zpět