První jarní grilování

24.03.2016 01:06

Ve středu 23. března jsem byl u svého PC svědkem prvního jarního grilování. Proběhlo od 15:30 hodin v poslanecké sněmovně Parlamentu ČR před zraky gruzínské delegace a za přítomnosti 167 z celkového počtu 200 poslanců, kteří si v přímém přenosu chtěli ugrilovat ministra financí Andreje Babiše za to, že si před osmi lety, kdy ještě nebyl v politice, nechal postavit u Olbramovic na Benešovsku farmu Čapí hnízdo. Předem naplánované a mediálně předpřipravené grilování se však aktérům hned v úvodu zvrtlo, neboť oběť grilování se grilovat nedala, ač se šéfové opozičních politických stran o to snažili, seč jim síly, jednací řád a promile stačily. Byl to souboj argumentů a proklamací, jasných údajů a dohadů, slušnosti a hulvátství. Zlodeji křičeli: Chyťte zlodeje!, lháři chtěli usvědčit lháře, účastníci mnoha podvodů ukazovali prstem na podvodníka.

Andej Babiš jako Jánošík předstoupil před poslance odhodlán a připraven:

„Doufám, že vám ten smích vydrží až do konce. Já vím, že tady štvu mnoho lidí, ale já jsem do politiky nechtěl, vy jste se o to postarali…… děkujeme vám za reklamní kampaň Čapího hnízda, zajímalo by mě, kdo to platí?"

Za řečnickým pultíkem rozklíčoval (pro mě srozumitelně) nejen historii firmy a farmy a její anonymní vlastníky, ale také s gustem připomněl všechny velké causy svých kritiků "od kupónovky až po amnestii" (ProMoPro, IPB, IZIP, topné oleje, OKD, Gripeny, Pandury, ČEB, velká privatizace, letiště, fotovoltaika atd.), pochlubil se svými úspěchy ve funkci ministra financí a na závěr bezelstně přiznal, že těmi anonymními vlastníky Čapího hnízda byli jeho rodinní příslušníci.   

„Proč jsem nechtěl říci jména akcionářů? No protože jsem nechtěl ohrozit svoji rodinu, svoje děti. To je to nejcennější, co mám. To přeci musí každý rodič pochopit!"

Projev Babiše proti projevům Kalouska (TOP), Fialy (ODS), Černocha (Úsvit) byl jak nebe a dudy. Snad jen ledečský Laudát (TOP) a středočeský Bendl (ODS) byli z jeho oponentů trochu normální a důvěryhodní. To však ve vší úctě nelze říct o Němcové (ODS) ani o Kováčikovi (KSČM), i když oba prezentovali svoje známé a předvídatelné postoje. Byl to prostě souboj dvou světů, který tak dobře znám: selského rozumu a politické zkaženosti. 

Můj dojem a názor? Když dostanou Babiše, zlikvidují ANO a padne vláda. To by byla škoda! To také znám, hnutí jsou politickým stranám solí v oku a občanský přístup ještě o necelý metr níže a zezadu. To je ta "naše" politika! Taky jsme v Ledči kdysi slyšeli: "Zájmy města jako celku, jsou pro mě svaté!" Kde bychom mohli bez té užvaněné "politiky" už dneska být! 

(Ještě musím na tomto místě dodat, aby bylo jasno, že nikoho z výše jmenovaných osob, stran a hnutí jsem nikdy nevolil, i když mnohé osobně znám)

Předsedové opozičních stran se nakonec se svými grilovacími choutkami a s pomyslným mandátem od svých voličů soustředili na předsedu vlády Sobotku, kterého pod záminkou zabránění evropské ostudě (a co ta gruzínská?) vyzývali, aby ministra financí odvolal. Premiér se však stručně a jasně vyjádřil, že je třeba počkat na výsledky vyšetřování kausy Čapí hnízdo, ačkoli mu jeho opoziční vyzývatelé nepříjemně připomínali jeho výroky z dob nedávných o Prezumci viny a Padni, komu padni.   

A výsledek? Po 4 hodinách se zbylí poslanci (přítomno 117 z 200) dohodli, že mimořádnou „grilovací" schůzi přeruší a vyčkají až na výsledky šetření OLAFu, který se dotací na Čapí hnízdo po anonymním udání nyní zabývá. Made in Kocourkov. 

Jo, kdyby tak si gruzínská delegace hlavního opozičního žvanila odvezla sebou. Tam, za Kavkazem, se teda pije jinak, mám s tím osobní zkušenost. Na zdarovje! :-) -sv-

Babiš: "Pokud by se prokázal podvod, odejdu. Ale vylučuji to." Čtěte zde.

—————

Zpět