Proč tomu tak je?

07.04.2016 10:03

Jednou z mála předností, kterou se Perla Posázaví vyznačuje oproti ostatním vysočinským městům, je, že zde nenajdete cikána. Nebo občas najdete, ale civilizovaného, bez příslušnosti k početné romské komunitě. Někteří z nich byli a jsou dokonce mými přáteli. Málokdo asi už dneska ví, proč tomu tak je. Před 12-ti lety, na počátku mého starostování, mi to bezelstně prozradil jeden bývalý komunistický funkcionář. Já vám to tedy nyní taky povím. Jak jsem nakoupil, tak prodávám:

Na ONV Havlíčkův Brod se v pradávných dobách, temných skoro jako nedávná doba temna v Ledči, řešil úkol „zhora", umístit na Havlíčkobrodsko početné romské rodiny. Papaláši ONV úkol přijali a pověřili svůj odbor sociálních věcí, aby rozmístění provedl. Jaké byly tehdy kvóty, neřekl, evroská komise to taky dnes neví, ale prozradil s šibalským úsměvem, že na tomto odboru působil i jeden Ledečák, a ten je poslal do Světlé a Chotěboře. A migrační tsunami tím Ledeč minula. :-)

Mohl bych dneska jmenovat pana soudruha, který mi toto "vykutálené tajemství" prozradil, ale neučiním tak. Je již v komunistickém nebi (pokud něco takového vůbec může existovat) a zřejmě by o to, ať už ze stranické loajality, či z obyčejné lidské skromnosti, ani nestál. Bylo by však škoda, aby tato úsměvná historka s ním odešla na věčnost. Tak jí dávám k dobru.

Proč jsem si na to ale vzpomněl? Včera večer jsem si listoval Ledečskými novinami z počátku tohoto tisíciletí a v dubnovém výtisku z roku 2002 jsem našel tento text:

„Od dob totality, KAŽDÝ LEDEČÁK, jenž dosáhl na určitý post v okresním městě nebo snad ještě výše, pro Ledeč „nesáhl" jen snad, aby „nenarazil" a nepřišel o své prebendy, a to jsme měli svého předsedu okresního národního výboru, náměstky, vedoucí odborů ONV….. tito všichni se zasloužili o to, že jsme byli jediným městem na okrese Havlíčkův Brod, kteří si zaplatili téměř za své 70-ti milionovou investici čistírny odpadních vod, nepostavili kulturní dům za státní peníze, dosáhli na plynofikaci v roce 2001, po třiceti letech počátku zavedení a provozu plynu v sousední Světlé. V neposlední řadě tak jako se papalášské šestsettřináctky a Volhy lámaly o zátočiny u Vilémovic a Pavlíkova se zasloužilými ledečskými soudruhy, lámou se naše vozy dodnes."

Něco málo se od té doby sice změnilo, třeba ty zátočiny a vozy, někteří Ledečáci se poté dostali až na Kraj či do Parlamentů, dokonce někteří sem dál dojíždí Volhou. Něco se taky jen o pár let později v Ledči za státní a krajské peníze podařilo postavit a něco opravit. Tak si můžete sami posoudit, zda ta slova z dubna 2002 o "nesáhnutí" stále platila a platí. 

Když už nyní víte, proč v Perle Posázaví nemáte cikány, tak se ptám: 

"Nevite někdo, proč tomu tak s těmi LEDEČÁKY "nahoře" je?" 

Že by ta vykutálená výjimka jen potvrzovala pravidlo? Nebo, že by se tam dostávali ještě větší filutové? Mě se to naštěstí netýká, já jsem se nejvýše vyšplhal na Rysy, a to po svých. Jo, vlastně pak taky ještě jako bonus za poctivost 2x ke Krajskému soudu :-)  -sv-

 

 

—————

Zpět