Proč chci být stromem

06.09.2018 00:06

Již několikrát jste na tomto webu mohli číst toto moje rčení: 

Kdyby bylo po mém, tak bych se stal stromem.

A víte vůbec proč se chci stát stromem?

No, zaprvé jsem se jako strom narodil a zadruhé se stromy dožívají v dobré kondici neskutečně dlouhého věku. To já jsem proti některým exemplářům stále ještě mladík.

Nejstarší strom na světě se jmenuje Old Tjikko, mnohé už viděl a zažil, přitom stále odolává i těm nejtěžším věkům a větrům. A větry, to je svinstvo.:-) 

Nachází se ve švédské stepi na úbočí hory Fulufjälle. Stáří tohoto sotva pětimetrového stromu stanovili odborníci na 9550 let. Objevil ho v roce 1994 učitel zeměpisu a pojmenoval ho po svém psovi. Jedná se o exemplář smrku ztepilého. Tím mám na mysli ten strom, ne psa. Pes snad měl být sibiřský husky a jeho pán norský profesor. Oba byli mnohem mladší, ale ne tak ztepilí.

Jeho nevěstou by mohla být tahle Borovice dlouhověká, která na něj čeká už 5068 let v kalifornském pohoří Whitw Mountains v USA. Ta je prý o celých 4482 let mladší. Ale nevypadá na to. :-)

To já, až budu stromem, tak se po své milé porozhlédnu v blízkém okolí. Jedna mladice, nebo mládenec? se ukrývá v zahradě barokního zámečku. Jde o Tis červený, jedovatý a čarodějný strom. Bývá nazýván nejstarším stromem ve Střední Evropě a najdete ho ve Vilémovicích u Ledče. Má zhruba 10 metrů výšky a stáří se odhaduje na 1500 až 2000 let. Obvod stromu je 350 cm. Vypráví se legenda, že když kolem roku 1210 přišli na Vysočinu zástupci řádu Benediktýnů, vykáceli pár stromů v okolí, ale ten stojící u hřbitovní zdi z pověrčivosti ponechali jako symbol nesmrtelnosti, jehož příběh je opředený tajemstvím. Tak vám nevím, možná u nás u rybníka najdu nějakou mladší a štíhlejší. I když vlastně nevím, jakou budu mít coby strom orientaci. :-) -sv-

Inspirační zdroj: extraStory.cz

 

—————

Zpět