Pozdrav hasičům

03.02.2016 12:01

Je poledne, první únorová středa a i v naší malé obci právě proběhla zkouška sirén. Ani mě to již příliš nepřekvapilo, za ten půlrok, co zde zase přebývám, jsem si už na to zvykl. Zvuk sirény však ve mně vyvolal vzpomínku na publikaci s názvem 40 let profesionálních hasičů v okrese Havlíčkův Brod vydanou z iniciativy Jardy Nácovského v roce 2010. Vyhledal jsem si ji ve své knihovně a na stránkách 28 a 29, kde začíná představení HZS Ledeč nad Sázavou, jsem si s trochou nostalgie přečetl tento text:

Každou první středu v měsíci přesně v poledne se ve všech koutech naší republiky rozezní sirény. Každý občan i malý školák už ví, že se jedná pouze o zkoušku Jednotného systému varování a vyrozumění. Každý občan i malý školák také ví, že se nám touto zkouškou připomínají profesionální hasiči, kteří v našem městě mají od roku 1976 svoje stálé pracoviště. Sirény se však rozeznívají několikrát do roka i v zcela odlišném čase, ve všední den i ve svátek, za denního světla či v noci, za deště horka či mrazu. To profesionální hasiči vyráží likvidovat následky řádění přírodních živlů, zachraňovat majetky a životy občanů. Dokážou si vždy mistrně poradit nejen s ohněm a vodou, ale také s evakuací a vyprošťováním osob, s dopravními nehodami, s popadanými stromy, se sněhem na střechách, s rampouchy na okapech, se zdivočelým včelstvem anebo zabouchnutými dveřmi. Jsou vždy na blízku a jsou tu proto, aby nám pomáhali. To je totiž jejich hlavní úkol a jejich poslání. Tak to chápe každý občan i malý školák, na to spoléhá i starosta města. Tak tomu prostě v našem městě je již téměř čtyři desítky let.

Osobně jsem profesionalitu hasičského záchranného sboru měl možnost ocenit při čtyřech ničivých povodních, které město Ledeč nad Sázavou v letech 2002, 2004, 2005 a 2006 postihly, při přívalových deštích, větrných smrštích i požárech. Jsme vděčni za to, že je u nás máme, že se máme na koho spolehnout.

Autorem článku byl nějaký Standa, který tímto svoje bývalé kolegy ku příležitosti 40 let jejich existence zdraví a děkuje jim za nedávnou pomoc s otevřením nepřístupného bytu na sídlišti Stínadla. :-)       -sv-       

—————

Zpět