Pomlázka pro obra

25.03.2018 09:33

Obr Koloděj mě požádal prostředníctvím mého bratra Děda Vševěda o pomlázku. Prý by rád omladil svoji 460letou Obryni Růžovku, které se z jara zase po letech zapálila lýtka natolik, že začala pošilhává po mladším Obru Pišingrovi. 

Co bych pro kolegu Koloděje neudělal! Jenže taková pomlázka pro obra, to nebude žádná pr...(áce). Na zahradě u rybníka mi roste spousta vrbového proutí, ale to by na Kolodějovu obryni nestačilo. Pomlázka i z těch nejdelších prutů by jí tak akorát pošimrala ušní lalůček a ještě více rozdováděla. Obr Koloděj prostě na Růžovku potřebuje pořádný klacek! Veliký, převeliký. Budu se muset kolkolem poohlédnout po nějakých óbrprutech. 

Naštěstí na pozemku přes ulici mi rostou vrby a osiky skoro až do nebe. A je jich tam akorát osm. To budou ty pravé proutky na pomlázku pro Obra Koloděje! Jenže: rostou vysoko převysoko, nakloněné nad dráty venkovního vedení eNeN jsou šikmo přešikmo a na jejich uříznutí budu potřebovat nějaká ta povolení nepovolení.

A tak jsem vyrazil za rychtářem Krajíčkem, aby mi to povolení sepsal. Jak jsem požádal, tak učinil. Nařídil mi ale všech osm óbrprutů ve výšce 130 cm nad zemí změřit po obvodu a nahlásit, kolik to šacuje. Obvody to byly úctyhodné, od 105 do 145 cm. Dále mi přikázal náhradou za 8 poražených stromů vysázet podél cesty k Radinovu 8 stromků ovocných. I to jsem mu rád slíbil a na podzim zde vysadím půl na půl jabloně a švestky, aby měli moji potomci co pálit. :-)

Povolení od rychtáře však nestačí. Ještě musím, jak slepička, co sháněla vodu svému kohoutkovi, požádat dalšího obra, a to plzeňský Čez, kterému patří ty dráty. Potřebuji je přestřihnout a smotat, aby óbrpruty na pomlázku pro Obra Koloděje měly kam padat. Plzeň je ale od naší chalupy daleko předaleko, za sedmero horami a sedmero nevěstinci, tam bych nedošel ani do Velikonoc, to spíš do Vánoc, a tak jsem se obrátil s žádostí o pomoc na poštovního holuba Interneta. Jeho prostřednictvím jsem si vyřídil další povolení. Ve středu přistálo v mojí schránce. 

Tak dvě povolení mám, teď ještě sehnat chasníka, který by ty přerostlé óbrvrby a óbrosiky dokázal popílit. To prý zvládne levou zadní sousedovic Pepek, ten už dokázal porazit větší šumavské velikány, sosny i smrky, tak jakýpak copak. Pepek na to má dost kuráže a taky pilu obryni Husqvarnu, tak v pondělí po dvanácté hodině se navrátí dříve z lesa a pruty pro obra Koloděje během hodinky podšmikne.  

Obr Koloděj se již nemůže dočkat, jak se těší na šmigrust. Jeho obryně prý potřebuje výprask jako koza drbání. Koloděj mi proto přijde hned v úterý pomoc pomlázku uplést. Sám bych to nezvládl. Pomlázku z osmi sice umím, ale z osmi proutků a né klád. Plést bude proto Koloděj a já ho budu navigovat: 

"Uchop kládu a běž na sever, uchop další a běž na jih."

Slíbil mi za to tři vypasené trpaslíky. Trpaslíci jsou dobří plavci. Svoji obryni Růžovku však nechá doma. Mohla by se do mě třeba i zakoukat a já se netajím tím, že mám pro růžovky slabost. :-)

Už se na tu porážku óbrprutů těším. Mám tou nedočkavostí přímo óbrhorečku, holečku. Pořídil jsem si na to v óbrprodejně Mountfield fungl novou motorovou pilu Patriot. (Byla v akci -40%! No, nekup to!) Včera jsem si ji vyzkoušel na staré švestce na zahradě za chalupou. Vůně jara a vůně pořezaného dřeva mě přitom patřičně nabudila. A to, že vlastně chystám bratrovraždu vrb, si ani trochu nepřipouštím. Mě taky nikdo nelitoval! 

Zítra u toho coby supervizor budu a jak Pepek óbrproutí pořeže, se zase ozvu. :-) -sv-

Ještě jeden problém tuším,

tak jak bylo zvykem dřív,

s Obrem Kolodějem musím

hovořit jen ve verších!

 

Proto svoji navigaci 

drobet musím opravit,

s šestým smyslem pro legraci

si s tím nějak poradit.

 

"Uchop kládu, milý Obře,

na sever s ní musíš jít.

Teď se obrať, tak je dobře,

vezmi další, běž na jih." 

:-)

—————

Zpět