Polední siesta

28.04.2018 11:45

Krásné letní počasí v minulém týdnu mě vylákalo ven. Obědval jsem každý den venku na zápraží, po obědě pak ulehl na houpačku pod bezem a sledoval cvrkot kolem sebe. Na sobě hokejový dres HC Ledeč, který jsem neukradl, ale obdržel darem od hokejistů za to, že jsem jim postavil zimní stadion. Má číslo 04 na počest roku 2004. 

Na houpačce jsem neležel sám, pár metrů u plotu na zahradu ležela moje věrná přesluhující svině Vaněk a hned u houpačky v trávě se uvelebil pes Falco. Oba bez dresu, i když teď už jsou asi volné i pro ně! 

Z houpačky mám i vleže dobrý výhled na zahradu, náves i střechu chalupy, je to takové moje Beobachtungsstelle, a tak jsem stačil za hodinku lenošení zaregistrovat:

55 osobáků projíždějících po krajské komunikaci II/346, 10 kamionů, 15 menších náklaďáků a dodávek, 2 cyklisty a 1  motorku. Na střeše chalupy pak konipase bílého, kosa, hrdličku, několik vrabčáků, na zahradě kvíčaly, stehlíky a taky kosy, na nebi jiřičky, dokonce i vlašťovku, párek divokých kačen, jednu helikoptéru, káně a asi dvacet dopravních letadel, které počmáraly modré nebe křížem krážem. Projíždějící vlaky a rychlíky z nedaleké železniční tratě 230 jsem neviděl, ale dobře slyšel.

Mezi těmi pozoruhodnostmi jsem zahlédl i podezřelou bílou dodávku, která zastavila v zatáčce krajské komunikace u chalupy, kde bydlí kamarád Jirka, svobodný mládenec, asi tak tak padesátiletý, sám samotinký jen se svoji celoživotní slabomyslností. Skoro jako já :-) Z auta vyskočila čiperná čtyřicátnice a něco mu s úsměvem předávala. Pošta to nebyla, ta jezdí dřív. O dva domy dál to samé zopakovala u další chalupy, kde pro změnu bydlí další mládenec Petr, podobný případ jako Jirka, a celá situace se opakovala. Jestli s úsměvem, nevím. Byla ke mně zády. Ale pozadí měla hezké. :-)

Zeptal jsem se odpoledne sestry, když přišla na kafe, co to mělo znamenat, co ta dodávka sousedům chtěla. 

"Ale, to jim vozí z Habrů každý den oběd. To sis toho všimnul až teď? Jeden oběd za 27 korun. Jestli chceš, tak ti to taky obědnám?" odpověděla sestra. Moje vlastní - rodná.

Nechtěl jsem, rád si oběd nachystám sám. Baví mě to. Dnes to byly fazole s klobásou a špenátem z medvědího česneku. To by mi asi nikdo nedovezl. Zítra si upeču králíka na špeku a česneku s bramborovým knedlíkem. Mňam. A na mrazáku mám půlku kapra a taky lososa.

Jo, kdyby mi tak občas přivezli čisté nádobí, to bych bral, anebo kdyby mi ho ta čiperná čtyřicátnice přišla umýt, to bych klidně zaplatil i těch 27 korun. :-) Ale kupované jídlo by mi asi nechutnalo a na houpačce by pak to zažití nebylo ono. Ani dobře vychlazený lahváč či přelet gripenů nebo Airbusu nad Vaňkovým chlívkem by to nezachránil.

Jak už jsem tady jednou napsal: "Sám si vařím, sám si peru, že se na to nevy..kašlu."

Z jedná vody načisto napsal -sv-   

—————

Zpět