Pohádka o Krpálkovi

12.08.2016 14:26

Před dávnými a dávnými lety, za devatero horami a devatero řekami v sousední zemi rakouské získal jeden český junák jako první chasník z Čech zlato na zimní olympiádě v Insbrucku. Psal se tehdy rok 1964 a o deset let později inspiroval příběh skokana na lyžích  z Frenštátu pod Radhoštěm spisovatele Otu Pavla k napsání Pohádky o Raškovi.

Po 34 letech se v dalekém Naganu pohádkový příběh, jak český Honza ke štěstí přišel, zopakoval. Těch Honzů však bylo na tři desítky – celý jeden hokejový tým v čele s Haškem a Jágrem. Po 15-ti letech od slavného vítězství napsal scénárista Petr Kolečko Pohádku o Naganu a v současné době dle tohoto scénáře vzniká loutkový film. V jedné z filmových ukázek střílí Jarda Jágr puky na prázdnou branku a říká: 

"Když něco chceš, tak to přijde, tomu já věřím. Hele, jdeš pálit puky na zavřenej zimák a ono to nejde. Tak co uděláš, aby to šlo, že jo? No, jdeš další večer zase pálit ty puky, že jo!"

A do třetice včera před půlnocí jeden dvoumetrový chasník z Vysočiny si ještě ve vzdálenějším Riu de Janeiro nechal bez odmlouvání na svůj široký krk pověsit zlatou olympijskou medaili za vítězství v kategorii do 100 kg v zápase judo. Kdo sledoval jeho fantastické výkony a ohromné nasazení s jakým vlétl na tatami a drtil jednoho soupeře za druhým, ví, že takovéto sebevědomí, soustředění a nasazení našim reprezentantům dost často chybí. Naposledy jsme to u našich chlapců postrádali v červnu na Euru ve Francii.   

Ve finálovém střetnutí v Riu vzal náš chasník současného mistra světa za rukáv a límec a praštil s ním vzduchem o žíněnku jak s hadrovým panákem. Tomu se v odborné terminologii říká ipon a zápas tím končí před časovým limitem. Šel za svým cílem zarputile a neohroženě. Zatímco jeho soupeři taktizovali, zdržovali, uhýbali a uskakovali on s nimi mlátil o žíněnku. Na stupních vítězů pak zpíval Kde domov můj, v jedné ruce držel zlatou medaili, v druhé fotografii svého tragicky zesnulého kamaráda Saši a při své ohromné síle se nestyděl ani za slzy štěstí. 

Ten chasník se jmenuje Lukáš Krpálek, rodák z Jihlavy, je mu 25 let, před měsícem se stal otcem syna a po titulech mistra Evropy a mistra světa se včera stal prvním českým olympijským vítězem v judo. 

Tak nějak by mohlo vypadat další povídáni Pohádky tentokrát o Krpálkovi. -sv-

—————

Zpět