Po Vrbce odchází i Británie

24.06.2016 08:59

Britští voliči v referendu pořádaném ve čtvrtek 23. června 2016 rozhodli o odchodu Spojeného království z Evropské unie, když počet hlasů pro odchod překročil nadpoloviční většinu téměř 52 %. Výsledek je nezvratný.

Počítání hlasů britského referenda probíhalo po celou anglickou, skotskou, welskou i severoirskou  a gibraltarskou noc. Podle konečných výsledků se pro odchod z Unie vyslovilo 51,9 procenta voličů, tedy 17,4 miliónů lidí. Pro setrvání v EU se vyslovilo 48,1 procenta (16,1 miliónu lidí). Ve 308 z 382 obvodů zvítězili zastánci brexitu. O odchodu rozhodli voliči po 43 letech členství v EU. Za vším zřejmě bude Sen noci svatojánské. :-)

Sen noci svatojánské je zamotaný příběh čtyř milenců (stejně jako Anglie, Skotsko, Wales, Severní Irsko) a jedné herecké společnosti.(EU). Osudy všech se vtipně proplétají za pomoci čar a kouzel vládců lesa, ale nakonec je vše uvedeno na pravou míru a do šťastného konce. 

Můj názor? Je to jejich rozhodnutí. Otázkou je, co na to Skotové a Irové? -sv-

„Británie potřebuje čerstvé vedení,“ řekl David Cameron v krátkém projevu před sídlem předsedy vlády. „Nemyslím, že by bylo správné, abych byl kapitánem, který povede naši zemi do jejího dalšího cíle,” dodal. Nový premiér podle něj bude vybrán na říjnové stranické konferenci konzervativců.

Zdůraznil, že sám je přesvědčen, že by země neměla z EU odcházet: „Jsem přesvědčen, že Británie je silnější a bezpečnější v EU. Britský lid ale učinil jasné rozhodnutí vydat se jinou cestou. Jeho vůli je potřeba respektovat.

Zmínil i vysokou účast Britů v referendu, jednu z nejvyšších v historii. (72,2%)

Cameron vyzdvihl, že „není pochyb o výsledku“ referenda. Zmínil také demokratické tradice: „Můžeme být hrdi, že na těchto ostrovech věříme lidem, že se mohou vyjádřit ke klíčovým otázkám. Nemáme jen parlamentní demokracii.“

zdroj: Novinky.cz

Pak David Cameron odstoupil od mikrofonu a zašel do budovy čp.10, kde se rozplakal.

—————

Zpět