Má jíti písmeno Ř do řiti?

14.06.2018 00:14
 
aneb Nevěř všemu, co se říká, Řehoři
 
Nad Ř se smráká...
 
Pod výše uvedeným názvem koluje po internetu znovu článek o rozhodnutí Evropské lingvistické rady o zrušení našeho národního pokladu písmena Ř. Přitom žádná Evropská lingvistická rada neexistuje a hlavně nikdo nám nemá a doufám, že už nikdy nebude mít, co nařizovat, jak máme číst, psát, mluvit a myslet. Vždyť to by mohla nějaká rada za chvíli zakazovat Holanďanům jejich chrochtání! Anebo Korowajům lézt na stromy!?
 
Hoaxy a poplašné zprávy vznikají různě. Třeba i tak, že někdo nepochopí vtip. A tohle je jeden z nich.
 
Báječná vlastnost internetu je v tom, že ať už vypustíte do světa sebevětší pitomost, vždy se najdou lidé, kteří jí budou brát vážně. Platí to samozřejmě i o satiře a více či méně vydařených parodiích.
Tohle vybarvičkované není z mé hlavy, to jsem se dočetl na webu Manipulátoři.cz zde, kde se můžete s uvedeným článkem částečně seznámit. Nebudu pátrat po tom, kdo a kdy ho vypustil do mediálního prostoru, to ponechám povolanějším. Já chci na svém mediálním prostoru jen prohlásit toto:
 
Písmeno Ř jsem se naučil říkat ve svých 11-ti letech. Do té doby jsem byl terčem posměchu svých spolužáků pro své šišlání a spolužačky nade mnou ze stejných důvodů ohrnovaly nos. Jestli i pysky, o to jsem se v těch letech ještě nezajímal.  :-) 
Když jsem se v 6. třídě naučil mluvit správně česky (někteří to nezvládli ani do konce svého života), tak se té správné výslovnosti už nikdy nevzdám, ani kdyby mě napínali na lingvistický žebŘík čtyŘi pŘedsedové pŘímovoleného pŘedstavenstva či Řádu pŘísných neŘádů, jeden z Říma, druhý z PaŘíže, třetí z Řezna nebo z Řecka a čtvrtý tŘeba z Řiťky. Tam můžou jít koneckonců všichni jazykozpytci EU.
 
Tolik za mě, za Přemysla, Křesomysla, Bořivoje i sv. Kateřinu a také T.G.Masaříka.:-) -sv-
 
z našich vladařů mi vypadli Oldřich a Jiřík, pardon.

—————

Zpět