Perseidy nad Ledčí

13.08.2017 11:40

Dnes před půlnocí jsem na zahradě naší chalupy vyhlížel Perseidy. Marně. Setmělé nebe nad hlavou zahalovaly cáry šedých a namodralých mraků, mezi nimi občas problikla nějaká ta hvězdička, ale roj Perseid neměl žádnou šanci okouzlit moji duši. Tak jsem se vrátil do chalupy a snažil se vyhledat v Ledečských novinách svůj článek z roku 1994, kde jsem o Perseidách něco napsal. Taky marně. Prolistoval jsem nejen prázdninová čísla LN, ale celý ročník III. Nikde nic. Že bych to napsal dříve? Tak jsem pročetl LN z roku 1992, kdy jsem redigoval první ročník. Taky nic. Až v srpnovém čísle 8/1993 ročníku II. jsem ten svůj fejetónek starý 24 let našel. Tady je:

Perseidy nad Ledčí

V noci z 11. na 12. srpna 1993 mezi jednou a druhou hodinou ranní jsem na balkóně svého bytu vyhlížel sdělovacími prostředky ohlášený meteorický roj Perseid, který měl následovat kometu Swift - Tuttle objevenou před 130 lety. Tehdy prý byly meteority neobyčejně jasné, dokonce měly být jasnější jak Měsíc v úplňku a za jednu hodinu jste jich mohli napočítat na tři sta. Také letos (1993) měly "padající hvězdy" dosáhnout ojedinělého maxima. 

Prostál jsem tu noc na balkóně více jak půl hodiny. Za tu dobu jsem napočítal pouze 14 létavic. Jejich počet a jas nebyl nikterak mimořádný, ke všemu se nepříjemně ochladilo a oblohu zakryly řídké mraky. V očekávání jedinečného přírodního úkazu jsem na balkóně "klepal kosu" a 14x jsem si přál pro sebe dostatek sexu a peněz a pro lidstvo mír a spravedlnost. Bohužel moje přání nedopadla, stejně jako létavice, na úrodnou půdu, shořela při vstupu do zemské atmosféry jako fagule.

Prochladlý a ospalý jsem se odebral do postele. Následující den mi televizní komentátor oznámil, že jsem to opět prošvihl. Meteorický roj se kolem naší planety prohnal s tříhodinovým zpožděním, kdy nad naším městem již počínalo svítat. Nevadí, počkám si se svým přáním na jinou kometu. -sv- LN 8/1993

Nutno dodat, že jsem se tehdy ani ne do roka dočkal naplnění svých přání. Letos jsem si už nic podobného raději nepřál. Žádné Perseidy jsem svým chatrným zrakem neměl šanci mezi mraky ani zahlédnout. :-) -sv- 

—————

Zpět