Pane Lorenc, uvezu to?

18.03.2017 14:43

Pane Lorenc, uvezu to? Tato slavná filmová hláška mě napadala včera odpoledne na rodném dvoře, kde mí synovcové a švagrová se pokoušeli u paty domu nalézt trasu odpadního potrubí z patra našeho rodného domu. Před sebou měli na prostorné střeše psí boudy rozloženou dispozici potrubních rozvodů z roku 1981. Podle ní odměřili místo uložení potrubí v zemi a začali kopat. Metr do hloubky a metr do délky - potrubí nikde! A tak mě zavolali, kudy to zasr.ný potrubí může vést? 

Jako autor rozloženého výkresu a celé stavební dokumentace jsem zachoval dekórum. 

"Začneme hledat z druhého konce. Od senkrovny. Tady přeci musí být ta trubka zaústěna hned pod stropem," řekl jsem zasvěceně a hodil do sebe prvního jamajskýho ruma.

Synovcové pokývali hlavami a na rohu senkrovny vykopali zkušebním sondu asi 50 čísel hlubokou a byla tam! Šedá PVC odpadní trubka Js 125. Zvonkajšku vyzerala celkom zachovale a ani né moc ucpaně.

"Navrhuji ji tady u senkrovny krumpáčem prorazit a zkusit dvakrát spláchnout," uplatnil jsem svoje zkušenosti z radnice a zapil to druhým rumem. Opět z Jamajky.

Jak jsem řekl, tak učinili. Ucpaná trubka zasmrděla do okolí a bylo snadné ji nyní prošťouchnout. Jeden šťouch a dvojí spláchnutí stačilo.

"No a teď jděte po trubce směrem k domu, pěkně ji odhalte, očistěte, zkontrolujte, přeřízněte a napojte tou novou, co vám tu leží na dvoře."

Synovcové trubku odhalili a očistili až k patě domu. Nacházela se 20 cm od jejich předchozího výkopu, asi tak 30 cm hluboko. To je v měřítku 1:50 o 4 mm vpravo od zakreslení na mé situační dispozicí. 

"Sláva, máme vyhráno! Díky za pomoc, Slávo. Seš nejlacinější mistr v kraji. Dáme si na to ještě jednu?"

Tak jsme ji do sebe jamajsky kopli a já vyrazil k domovu. Tady už jsem byl zbytečný. Švagrová mi na cestu zabalila kousek mazance, půlku knedlíku a misku guláše.

Domů mě nevezli. Jsem šel po svých. Nerad bych skončil někde ve stohu. :-) -sv-

—————

Zpět