Ovce v lese

27.08.2016 00:08

Říká se, že v lese nejsi nikdy sám, vždy tě odněkud nějaký pár očí pozoruje. Však jsem už v lese narazil na různá zvířata, běžně na srnky nebo psi dalších houbařů. Taky už párkrát na divočáka, káně, veverku, zajíce, divoké včely, mravence, klíště, na Melechovsku i na muflona, ale ovci jsem teda potkal v lese poprvé.

Stalo se to tento týden a byly hned tři. Četl jsem kdysi, že někde v Beskydech je to celkem běžné, že ztracená ovce žije v lese, ale u nás na Vysočině asi tak často ovci v lese nepotkáte. Tyhle tři se určitě někomu do lesa zatoulaly. Nebyly vůbec plaché, držely se pospolu a spásaly trávu na lesní cestě, kterou se zřejmě vydaly k domovu. Ten by mohly mít možná v nedalekém Radinově, tam teď někdo hospodaří a výběhy pro dobytek má ohrazeny až k lesu. Pěstoval tam ve volném výběhu i bizony. Ty bych teda v lese potkat nechtěl. :-)

Ale je to zvláštní pohled na ovci v lese, asi tak jako byste narazili na krávu. I když občas si v lese říkám, že tudy nějaké krávy musely projít, když vidím ten nepořádek, co po sobě v lese zanechaly. Různé obaly od sušenek, pitíček, PET lahve, použité pemprsky, krabičky od cigaret i lahve od piva. Ty naposled jmenované sbírám. Občas nějakou domu přinesu. Ovci bych asi neunesl. Ona by se ani chytit nedala. Jedině od vlka a ti se tu zatím snad nevyskytují. Žádného jsem tu ani nepotkal. Maximálně lišku, a to ještě tu houbovou :-)

Přemítal jsem večer v posteli, jak asi ty ovce v lese tráví noc, zda je jejich hospodář hledá, zda mu vůbec schází, chvíli jsem ty ovečky počítal, až na mě přišla dřímota a já si na ně zase vzpomněl až dnes, když se ze zahrady od sousedů ozvalo to známé Bééé. -sv-

—————

Zpět