Opravdu mě to mrzí

30.01.2018 00:30
V souvislosti s prezidentskou volbou se již včera začalo mluvit o prezidentově inauguraci a složení prezidentské přísahy. To proběhne 8. března 2018 ve Vladislavském sále Pražského hradu na společné schůzi poslanců, senátorů a pozvaných hostů. Schůzi svolává předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a v jeho režii je i pozvání hostů. 
Nikde není napsáno, kdo všechno má být pozván, vše je na rozhodnutí předsedy Sněmovny, který se domlouvá s předsedou Senátu a prezidentskou kanceláří. Vladislavský sál má kapacitu kolem pěti stovek míst, ale lze ji i zvětšit. Zkušenosti napovídají, že v posledních patnácti letech se ceremoniálu účastní zhruba dvě až tři stovky hostů.
Tato slova uveřejněná na Novinky.cz mi připomněla naše přípravy na příjezd prezidenta Klause do Perly Posázaví v září 2010. Tehdy také nebylo nikde psáno, kdo všechno má být na setkání s prezidentem pozván a vše bylo v režii starosty. A tak jsem se chopil příprav s vervou sobě vlastní. Rozhodl jsem se přivítat pana prezidenta na Husově náměstí před Sportbarem Starwin, kde jsem nechal postavit a se souhlasem majitele na elektroměr sportbaru napojit podium, pozval jsem všechny občany, včetně žáků ledečských škol, požádal ředitelku ZUŠ a pana Karla Růžka o hudební vystoupení, k moderování vyzval zkušeného a spolehlivého pana Karla Hrůšu, k ozvučení pana Milana Chladu ml., k zabezpečení dopravy a pořádku Policii ČR a ledečské hasiče a jako hosty na krátké setkání s panem prezidentem pozval do obřadní síně radnice ledečské zastupitele, starosty okolních obcí, tajemníka s vedoucími odborů městského úřadu a ředitele státních institucí se sídlem v Ledči nad Sázavou. Víc by se nás do obřadní síně snad ani nevešlo.
Nejdříve jsem zvažoval uzavřít dopravu po komunikaci II/130 vedoucí přes Husovo náměstí, ale pak jsem si dal práci a spočítal z okna radnice počet vozidel projíždějících náměstím v inkriminovaných hodinách a sám uvážil, že by to způsobilo dopravní kolaps, proto zůstala komunikace II/130 po náměstí průjezdná. 
Když jsem v pondělí po ránu kontroloval na náměstí,  zda je vše v pořádku, pódium, ozvučení, kapela ZUŠ, moderátor, hasiči a policie na místě, tak mě místostarosta s tajemníkem pozorovali z okna radnice. Při svém návratu do kanceláře jsem zaslechl místostarostova slova:
"Von si snad myslí, že bude všechno zařizovat sám!"
Nahlédl jsem tedy do jeho kanceláře, kde seděl v křeslech s tajemníkem, a povídám:
"No, jestli chcete nějakou práci, tak prosím. Jardo, ty si vem k ruce někoho z party nezaměstnaných a běž se s nimi podívat k podiu, zda je vše v pořádku a ať tam uklidí. Je tam nablito. 
A ty, Láďo, zavolej Wurmovi, zda je vše z hlediska dopravy v pořádku a ať dohlédnou na bezpečnost průjezdu a parkování aut, jak mně slíbili. Já si jdu k sobě rozmyslet, jakými slovy pana prezidenta přivítám."
Vše naštěstí proběhlo v pořádku, až na jednu "maličkost". Zapomněl jsem na setkání na radnici pozvat ledečského kněze!! Měl jsem tak asi učínit, ale prostě jsem zapomněl. Při tom samosprávném a státoprávním uvažování mi prostě kněz vypadl. Rozluka církve od státu dokonána jest!  .
V týdnu po prezidentské návštěvě (viz audiozáznam zde) mě přišel na radnici navštívit ledečský kněz. A zeptal se mě přímo, proč jsem ho na setkání s prezidentem Klausem nepozval. Moc jsem se omlouval, že to nebyl z mé strany žádný záměr, že jsem prostě zapomněl. Že jsem neustále sledoval, abychom se do obřadní síně vůbec vešli, že jsem musel vynechat i další ledečské osobnosti, ale kněz by na setkání s prezidentem chybět neměl, to mi je jasné. Ledečský kněz moji omluvu přijal, naše dobré vztahy to nijak nenarušilo. Přiznal se, že to ani nebyl jeho nápad, že ho na to upozornil pan místostarosta. To mě na to, bohužel, (vždy "férový") místostarosta neupozornil. 
No, stalo se. Mrzí mě to dodnes, považuji to za svoji největší chybu při starostování a ještě jednou se i po letech za ní panu doktorovi omlouvám. -sv-  

—————

Zpět