Okouzlení slovem

26.09.2016 15:21

Poslechli jsme za vás

Básník František Novotný (dále jen „F") a herec Luděk Munzar („L") spolu každou neděli dopoledne na radiu Dvojka od 10-ti hodin moderují pořad Okouzlení slovem. Minulou neděli 25.9.2016 byl věnován Slovu jako rčení a v něm kromě jiného taky zaznělo:

F: "Až jde z toho jednomu hlava kolem, případně neví, kde mu hlava stojí, někdo by si pro groš nechal vrtat koleno, neváhá pustit druhému žilou, jiný rád kupuje za pět prstů, protože na práci má obě ruce levé, spoléhá na to, že ruka ruku myje a nevěří tomu, že lež má krátké nohy. A když mu spravedlnost dýchá na záda, zježí se mu vlasy, má husí kůži a vezme nohy na ramena, protože tuší, že pokud se uplatní zásada oko za oko, zub za zub, neudrží ani jazyk za zuby a přijde o krk."

L: "Já jen žasnu, co všechno nám může najednou navodit určité souvislosti, při kterých se nám snad každému vybaví podoba určitého člověka. To, že nám jde hlava kolem, to známe každý. A že nevíme co dřív a jsme zmateni..."

F: "Pak taky existuje rčení: S Vaňkem se raď, nevíte, jak je to dál?"

L: „Hochu, tak tohleto mě taky kolikrát napadlo? Kdo je ten Vaněk, se kterým se radit, když má člověk prchnout, ustoupit, zkrátka prásknout do bot?"

F: "A samozřejmě, že mě to zajímalo a zjistil jsem hned několik možností. Ono se to rčení používá už od 16. století. Vaněk byla obdoba jména Václav a také se uvažuje o podobném znění v němčině, ale nejvíc se mi líbí to, že k mému překvapení se ve staré češtině říkalo Vaněk také zajícům, a ty, jak známo, umějí vzít nohy na ramena, kdykoliv hrozí nebezpečí."

M: "Podobně se pozdě honí Bych a to je ještě starší rčení, než to s Vaňkem, a tam se nabízí povzdechnutí: Kdybych, tak bych." 

-sv-

—————

Zpět