Objížďka do Světlé

10.04.2018 08:16

Vzhledem k rozsáhlejší rekonstrukci silnice II/150 v úseku Leštinka - Pavlíkov, kde Kraj Vysočina hodlá v termínu 10.4.2018 až 1.11.2018 nahradit kaskádu serpertin a kopečků novou rovnější trasou, je tato silnice ode dneška uzavřena a objízdná trasa pro osobáky je vedena na Opatovice, jak je uvedeno zde. Náklaďáky a kamiony nám už ode dneška projíždějí Štěpánovem na Habry po objížďce 38 km dlouhé! To si zase půl roku užijeme!

O zahájení akce informuje i středeční Havlíčkobrodský deník zde, kde uvádí, že náklady akce se vyšplhají až na 96 mil. Kč a 76 mil. Kč z toho uhradí Integrovaný operační program. V rozhodnutí dopravního odboru MěÚ Světlá n.S. o povolení objížďky je uvedena jako dodavatel půardubická společnost M-Silnice, a.s. 

Po 10-ti letech, kdy Kraj Vysočina provedl rekonstrukci komunikace II/150 v úseku Vilémovice - Pavlíkov za 25 mil. Kč (viz tehdejší článek zde), dochází tedy konečně k pokračování ve snaze narovnat tuto frekventovanou a komplikovanou silnici. Jak jsem se mohl o Velikonocích pohledem z auta přesvědčit, tak zas tak složitá ta rekonstrukce nebude. Vhodně zvolený průsek lesem je poměrně přímý a jen mírně zvlněný. 

Délka rekonstruovaného úseku je sice jen 1500 m, ale kousek po kousku se snad za 20-30 let dostaneme do Světlé bez zákrut a klouzání. Alespoň tak jsem to komunikaci II/150 veřejně přál, když jsme s hejtmanem Vystrčilem a starostou Vackem na podzim 2007 slavnostně zahajovali provoz prvního opraveného úseku Vilémovice - Pavlíkov po dokončeném dopravním značení. V provozu, pokud si dobře pamatuji, byla již přes zimu.

 Vystčil, radní Kodet, starosta Vacek, starostka Arnotová, starosta Vrba, zást. STRABAG

Složitější úsek čeká na silničáře v Mrzkovicích, kde se bude muset zřejmě vybudovat nový obchvat s přemostěním, nebo provést demolice některých budov. To ale při současném "tempu" ještě chvíli potrvá. Pokud nynějších 1,5 km lesem vyjde na 96 mil. Kč, tak půlkilometrový obchvat Mrzkovic s mostem bude několikanásobně dražší.

Rekonstrukce komunikace II/150 v úseku Světlá - Ledeč byla v minulém volebním období v době temna předmětem roztržky ledečské radnice s hejtmanstvím a Jardy s Liborem. Kraj Vysočina dal tehdy přednost propojení dvou ORP, t.j. komunikaci Světlá - Humpolec, úseku Dolní Město - Kejžlice a byl oheň na střeše, nebo vlastně v jednacím sále KrÚ. Pokusím se vyhledat videozáznam z tehdejšího jednání krajského zastupitelstva, byl někde na YouTube a o mnohém svědčí. :-) -sv-

O stavbě prvního úseku Vilémovice - Pavlíkov před 11-ti lety vyšly tyto články:

11.4.2007 Havlíčkobrodský deník

18.4.2007 Mezi Ledči a Světlou se staví - MF Dnes

10.8.2007 Ledečské noviny

25.8.2007 Nová a širší - Deník

XII. 2007  Přispěje k bezpečnosti řidičů - Cesta Vysočiny

16.6.2008 U Vilémovic se zabil motorkář - Deník

  Situační mapku trasy rekonstruovaného úseku II/150 Pavlíkov - Leštinka vytvořil -sv-

Serpertiny a kopec v Mrzkovicích čeká rekonstrukce zřejmě až někdy v budoucnosti. Novou trasu II/150 si snadno domyslíte sami.

—————

Zpět