O pejskovi a kočičce

16.06.2016 10:03

Dnes je významný den. Náš Falco slaví narozeniny. Falco je pes, kříženec zrzavého německého ovčáka a černočerné labradorky. V obci Krouná na Hlinecku, kde se před dvěma lety narodil, si ho moje dcera v den svých vlastních 18. narozenin vyhledala přes internet a po 14-ti dnech si ho přivezla domů do panelákového bytu. Byl to nádherný béžový nanuk a dali jsme mu jméno Falco - létací pes. To mu teda sedí. 

Já jsem byl až do příchodu Falca odpůrcem chování psa v sídlištním bytě. Věděl jsem dobře proč. Každodenní venčení, krmení, spousta chlupů po celém bytě, z počátku nějaká ta loužička, poškrábané zdi a dveře, to byly ty moje důvody proč. A taky se během prvního roku ukázaly jako opodstatněné. Dcera po prázdninách odjela na školu, syn za prací, manželka za milencem a já zbyl v 5-ti pokojovém bytě s létacími sny a s létacím psem sám. Odstěhoval jsem se proto před rokem na chalupu, kde je nám teď oběma fajn. 

Dceři by bylo po Falcovi a snad i po mně smutno, tak se stěhovala s námi. Falco je tu ve svém živlu, už ani neví, co je to obojek, vodítko a košík. Létá si po dvoře, pronásleduje sousedovic kočky, pošťačky a kosáky. Venčení tím odpadlo, krmení je součástí mé každodenní starosti o ostatní zvířata, co tu chovám v králíkárně a chlívku. S tím se jeden pes bez problému sveze. A chlupy? Ty se na dlážděné podlaze lehce zametou. Tak si tu v pohodě žijeme již téměř rok. Samozřejmě, že občas tu podlahu i umyji. :-) 

Dceři však mladý nádherný pes a starý hodný táta nestačil, a tak si pořídila ještě kluka Pepu a ten jí teď daroval kočičku Britu. Naše venkovská idyla je ta tam. Soužití psa a kočky je možné snad jen v Čapkově Povídání o pejskovi a kočičce. Falco s Britou teda určitě nikdy dort péct a podlahu umývat nebudou. A je tu problém!

Zkoušeli jsme je nejprve zkamarádit, ale kočička prská a pes? Snad se raději ani neptejte, jak by s ní naložil. A tak dcera s Britou tráví většinu denního času v chalupě, nočního s Pepou a já s Falcem přes den na dvoře a večer v chalupě. No a noc každý ve svém koutě. Na to jsem byl už koneckonců pár let zvyklý.

Jestli je pravda, že rok psího života odpovídá sedmi letům života lidského, tak Falcovi je dneska čtrnáct. To se nedivím, že ho vzrušují kočky. Byl jsem na tom v jeho věku a dalších sedm psích let i potom stejně. :-) -sv-

 

—————

Zpět