Nesmrtelná stupidita

21.05.2016 08:07

Před pražským klubem Batalion jsem ve čtvrtek večer potkala asi tak padesátiletého pána, který mi na první pohled přišel jako hladovějící bezdomovec a on se z něj vyklubal něco jako pohádkový dědeček. Nabídla jsem mu svůj netknutý kebab, který jsem si zakoupila na cestu a on ho s díky přijal. Zeptal se mě na jméno a pak mi řekl:

„Štěpánko, já se jmenuji Jakub Čistecký, byl jsem členem skupiny Tři sestry. Protože máš dobré srdce a byla jsi ochotná se se mnou rozdělit, vyjednám ti na příští koncert Tří sester volný vstup. Bude stačit, když se představíš jako Štěpánka a odkážeš se na mě."

Pak zmizel ve tmě i s kebabem.

Vygůglovala jsem si doma, zda mluvil pravdu. Ano, „Čisťák" byl v letech 1985-1990 členem skupiny Tři sestry a musicserver.cz ho dokonce řadí mezi 13 zásadních sester. Těch sester za dobu existence skupiny bylo 23. „Čisťák zde působil jako perkusista, náhradní bubeník a zpěvák souboru,"  dočetla jsem se. Do historie punk rocku se však zapsal také jako člen skupiny Plexis, o které se píše toto:

18. února 1986 při koncertě Plexis provedla StB spolu s VB brutální zákrok, při kterém byl zajištěn větší počet fanoušků, a kapele bylo zakázáno hrát. Po předvolání na StB se členové s úžasem dozvěděli tyto stupidní důvody:

1. Propagace alkoholismu (údajně textem "My pijeme pivo“)

2. Propagace fašizmu: (všichni členové byli zásadními odpůrci totality, tudíž i fašizmu, a zpívali protiválečné texty).

3. Na koncerty se prý stahovala tzv. závadová mládež a kriminální živlové.

4. Vystoupení provokovalo k nepřístojnostem (nepřístojností se zřejmě rozumí tanec) atd.

To se psal rok 1986. Mnohému z vás se to dnes bude zdát jako něco nemyslitelného, stupidního, co dnes již není možné. Ale ono to možné je! A ono to existuje!

Tolik Štěpánka, dál předává slovo tátovi LuŠtěLy. 

14. května 2016 byla kapela LuŠtěLa pozvána pošesté za sebou na další, tentokrát již 18., ročník Memoriálu Lucie Hanušové do Dolních Počernic. V rámci kulturní části programu  se zde v minulosti potkala s Václavem Neckářem, Leonou Černou, Walda Gangem a dalšími hudebníky, kteří byli ochotni zahrát a zazpívat většinou zadarmo dětem z dětských domovů. Pořadatelem akce bývá i Policie ČR. Minulé roky  zde LuŠtěLa vždy odzpívala notoricky známý luštělí repertoár včetně 4 klipových hitů, které na YouTube zaznamenaly již na 4 miliony zhlédnutí. Letos však Policie zakázala zpívat song Fejsbůkovej pedofil !!!

Proč?  Asi kvůli jeho názvu a zřejmě také proto, že v textu písně je úsměvný verš, jehož jsem autorem: „Koukni se mi na profil, pokud nejseš pedofil“ a v refrénu se opakuje slogan „Pepe-pepe-pedofil", který vymyslel autor aranžmá Zdeněk Style Hrubý. To máme hned tři důvody! :-)

Děti tento song minulé roky zpívávaly s námi, ale letos zjara jeden magor v bulvárních Hudebních masakrech na tuto skutečnost poukázal a Policie, která zřejmě bulvár ve svých svodkách sleduje, se toho chytla a slavnou luštělí píseň zpívat zakázala!!!  

Panu hudebnímu masakriplovi i naším pomahačům a ochráncům jaksi uniklo, že náš videoklip Fejsbůkový pedofil je neoddělitelnou  součásti dokumentárního filmu Danielův svět, který loni českou kinematografii reprezentoval na Berlinale v prestižní sekci Panorama, vyhrál cenu diváků na jihlavském mezinárodním festivalu dokumentárních filmů, získal ocenění od studentské poroty ze Západočeské univerzity v Plzni na 28. ročníku Festivalu Finále Plzeň a promítal se v Mnichově v rámci 15. týdne českého filmu a také běžně v českých kinech.

To rozum nebere?!  A co děti, mají si kde hrát?

Stupidita je prostě nesmrtelná. Jako závist v Nesmrtelné tetě. Vládla za totality a je jí tu dost i dnes. -sv-

—————

Zpět