Nebyl to trestný čin

26.08.2018 09:35
Nebyl to trestný čin. V kauze předražených sypačů padl zprošťující verdikt, pod tímto titulkem přinesl server iDnes ve čtvrtek zprávu o rozhodnutí Okresního soudu v Jihlavě v kauze "Sypače".
 
Obžaloba v této kauze dorazila k Okresnímu soudu v Jihlavě začátkem roku 2015. Poté, co soudci řešili, v čí kompetenci případ je, rozhodl soudce Zdeněk Chalupa o zastavení trestního stíhání. Proti tomu podal státní zástupce stížnost. Krajský soud mu vyhověl a rozhodl, že soud má nařídit hlavní líčení, provést důkazy a teprve potom rozhodnout. Poprvé se hlavní líčení konalo v březnu 2017.
 
Jihlavský soud zprostil obžaloby exnáměstka hejtmana Kraje Vysočina Libora Joukla a šéfa krajských silničářů Jana Míku. Ti čelí obvinění, že před devíti lety připravili zakázku na nákup 28 nových sypačů tak, aby ji splnil pouze jeden výrobce. Podle soudu se však nepodařilo prokázat jakýkoliv trestný čin.
 
Dnešní verdikt není pravomocný, státní zástupce Špelda se odvolal. 
 
„Soud hodnotil pár jednotlivých důkazů a hodnotil je jednotlivě, měl by je hodnotit komplexně. To, že nějaký důkaz zapadá do širších souvislostí, s tím se nevypořádal," pronesl Špelda.
 
Celý článek na iDnes si můžete přečíst zde. -sv-
 

—————

Zpět