Náročná rekonstrukce křižovatky skončila

08.11.2018 00:08
Pod výše uvedeným názvem přinesl úterní Havlíčkobrodský deník tento článek:
 
Ledeč nad Sázavou – Náročná rekonstrukce křižovatky na Husově náměstí v Ledči nad Sázavou skončila. Křižovatku v centru města řidiči označovali za nepřehlednou a problematickou.
Rekonstrukce křižovatky včetně úprav okolí a inženýrských sítí byla vypočítána asi na zhruba 15 milionů korun. Město z toho zaplatí necelých osm a půl milionu korun.
Ledeč připravovala přestavbu křižovatky společně s Krajem Vysočina několik let. Do přestavby se mohli zapojit i občané Ledče. Jak napsal Havlíčkobrodský deník, mohli obyvatelé vybírat novou podobu křižovatky v anketě ze čtyř možných variant. Ve třech případech byly navrženy kruhové objezdy, ale ty obyvatelé Ledče zamítli. 
 
„Rozhodli jsme se pro klasickou křižovatku“ informoval nezávislý starosta Zdeněk Tůma po skončení ankety.
 
Zvýšila se tím bezpečnost chodců, přibyly nové silniční přechody i tolik potřebná parkovací místa. 
 
"Jedna se o rozšíření chodníku v místě, kde je v současné době chodník velmi úzký. Konkrétně je to úsek vedoucí od domu číslo 239 směrem k lékárně. V tomto úseku je velmi problematické projet například s dětským kočárkem," zdůraznila již loni k přípravě projektu referentka oddělení majetku a investic Jana Merunková. Jak následně doplnila, ve střední části úseku, za bývalým domem dětí, by mělo rovněž dojít k navýšení počtu parkovacích míst.
 
Díky stavebním úpravám získalo město dva nové přechody pro chodce dle platných norem, které umožní v této části náměstí bezpečně přejít. Rovněž se změnil i vzhled přilehlého parku. Zlepšit by se měl výrazně i prostor pro zásobování některých okolních obchodů. Radnice původně plánovala úpravu křižovatky už předloni. Práce ale nakonec začaly až letos. To samozřejmě s sebou neslo pro řidiče i náročná dopravní omezení. Práce probíhaly ve dvou etapách. Ta druhá začala 14. května a trvala do konce října.
 
Do 30.11.2018 musí být ještě odstraněny drobnější vady a nedostatky. 
 
„Je to například dláždění centrální cesty v parčíku, zhutnění některých zadlážděných ploch,“ upřesnil starosta Zdeněk Tůma. 
 
Rekonstrukce křižovatky byla společnou akcí Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, města Ledeč nad Sázavou a firmy Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod, a.s.
Rekonstrukci na základě smlouvy o dílo provedla firma STRABAG a. s. Stavba bude prozatím užívána, na základě rozhodnutí odboru dopravy MÚ ve Světlé nad Sázavou ze dne 30.10.2018, v režimu předčasného užívání, což znamená, že skončilo dosavadní dopravní omezení a komunikace je plně průjezdná.
 
K článku bylo přiloženo ilustrační foto někde z Příbrami, a tak jsem si pro to aktuální dojel včera se svým foťáčkem do Perly Posázaví, ať všichni vidí, oč se jedná. -sv-
 

—————

Zpět