Můj rodný dům aneb zpět ke kořenům

08.03.2016 22:20

Při vyslovení těchto slov se mnohým z nás vybaví nádherná píseň Pavla Bobka (1937-2013), kterou do svého repertoáru převzal od amerického zpěváka a skladatele Bruce Springsteena (1949) s českým textem Michaela Žantovského (1949). V roce 1987 byl na sídlišti Barrandov v ulici Dreyerova natočen působivý videoklip s Pavlem Bobkem v hlavní roli, který výstižně ztvárnil pohledy vesnického kluka z okna sídlištního bytu, což jsme taky v tu dobu nevědomky mockrát zažívali asi tak jako Otík z Vesničky střediskové.

„Kouknu z okna na jih a vidím beton, kouknu z okna na sever a vidím zase beton, na západ, kde je les, okna nemáme," stěžoval si mi kdysi synovec Bohumil, než se rozvedl, odstěhoval z nedalekého města,  aby se vrátil zpět do rodného domu. On na to přišel již ve třiceti, mně to trvalo s ohledem na mé lásky, děti a práci dvakrát tak dlouho. Kouknu z okna na Rašovec a vidím asfalt a beton" :-)   

Při vyslovení slov MŮJ RODNÝ DŮM dnes se můj pohled zatoulá do okna naší chalupy na dům, který na rozdíl od toho Springsteenova,  nebo spíše Žantovského, stále stojí a žije, a to pouhých 50 m vzdušnou čarou od PC, na němž píši 8. března 2016 večer tento fejeton.  Uvědomuji si dobře, pokorně a s úctou, že to ale a není jenom MŮJ rodný dům. Je to NÁŠ rodný dům, neboť se v domě č.p. 19 ve Štěpánově narodilo v letech 1946 – 1959 devět dětí Vrbových a o generaci předtím v letech 1910 – 1929 osm dětí stejného příjmení.  

Vždy, když jsem na základní škole v Golčově Jeníkově něco vyvedl (nebylo to zas tak často), tak si mě paní učitelka Semerádová, vrstevnice mých více či méně významných tet učitelek a strýčků výzkumníků, pozvala do sborovny a před celým učitelským sborem spustila: „Teta Lída, teta Máňa, strýček Standa, strýček Jenda, strýček Pepa, Ti, kdyby to viděli, co z Tebe roste!" Vyjmenovávala jich jenom pět, neboť teta Anna v tu dobu již odpočívala na hřbitově v nedalekém Radinově a její malý bráška Václav také, ani nevím kde. Ti už nic vidět nemohli, teda alespoň z tohoto světa nemohli. Osmým do kompletního počtu byl můj otec Bohumil, ten však nejlépe věděl, co ze mně opravdu roste. Několikrát za život jsem si při různých situacích a etapách  svého života na slova paní učitelky Semerádové vzpomněl a říkal si s úsměvem: „Ti, kdyby to viděli!"

Náš rodný dům jsem si v roce 1986 dosti naivně až neuměle namaloval a zavěsil na stěnu sídlištního bytu. Později jsem k němu připojil zvětšeninu barevné fotografii mých báječných rodičů a mnou vytvořený portrét mého otce Bohumila. Tyto mně důvěrně známé obrazy mi nyní dělají společnost na chalupě 50 metrů vzdušnou čarou od NAŠEHO rodného domu.  Stanislav, svobodný pán ze Štěpánova 

 

—————

Zpět