Masopustní tradice

06.02.2016 17:23

Za čtyři dny 10. února tu bude Popeleční (škaredá) středa, kterou končí oslavy Masopustu. Masopust je dosti zavédějící název, protože období od Tří králů do Popeleční středy je naopak časem hodování, který končí karnevalem a Carne vale lze přeložit slovy Sbohem maso. Pak teprve začíná 40-ti denní půst, a to prý i sexuální. 

Podle tradice mají sice oslavy Masopustu probíhat po tři dny  od neděle do úterý před Popeleční středou, ale v mnohých obcích propukly masopustní oslavy již dnešní sobotu. Nevázaným veselím s ochotou udělat si legraci sám ze sebe a s různými taškařicemi se v období bláznů obyvatelé loučí se zimou, vítají přicházející jaro a zahánějí všechny zlé a podlé potvůrky, které by nám chtěly kazit náladu, úrodu či všelijak škodit.

Před desetiletím jsme se masopustního průvodu mohli opakovaně po několik let účastnit i v Ledči nad Sázavou. Maškarní průvod s kapelou a s nezbytným šibalem medvědem procházel tehdy městem ze sídliště Stínadla až na náměstí před radnici, kde po přivítání starostou města masopustní oslavy spontánně vyvrcholily.  Nástupem doby temna vše ustalo, jako když utne.

Na přefocené fotografii z roku 2006 je zachycen tehdejší starosta s máslem na hlavě a s kapsami plnými úplatků po boku velice "čestného", "férového" a více osvíceného reprezentanta ledečské radnice. Až čas bohužel ukázal, Kdo je vlastně Kdo.

To rozum nebere?!                                                                                            -sv-

Masopustní fotografie s pokrytcem a další foto s falešnou babiznou :-)

 

—————

Zpět