Masopustní průvod

05.03.2017 00:05

První březnovou sobotu jsem chtěl původně vyrazit do Prahy na výstavu Salvadora Dalího. Vyhledal jsem si proto den předem příhodné ranní vlakové spojení a pak si ještě zkontroloval, zda výstava stále trvá. Trvá a potrvá až do konce měsíce. "To bude rozumnější ještě dva tři týdny počkat," řekl jsem si. A udělal jsem dobře. Kdybych ráno před sedmou opustil chalupu, náš pes Falco by se sám doma asi zbláznil. I takhle k tomu neměl daleko. 

Do naší vesničky totiž na osmou dorazil masopustní průvod. Tedy ne, že by od někud přišel, jak by se na průvod slušelo a patřilo, ale přivezl ho k nám do vsi bílý autobus s modrým pruhem a z něj na náves vyskákala dvacítka maškarádů i s medvědem a kapelou. Za doprovodu dechovky pak všichni v jednom chumlu vyrazili obejít těch pár štěpánovských chalup. U nich zahráli, zazpívali, zatancovali, něco popili a šli o dům dál. U nás ve Štěpánově začínali, pak je čekala ještě další štace na Vrbici, v Dobrnicích a zakončení v Leštině.    

Všichni psi ve vsi štěkali jak na poplach, ženský vybíhaly před chalupy s namalovanou pusou a flaškou kořalky. Když všem žíznivým chlapům nalily, tak se nechaly pěkně vytancovat, aby pak doprovodily maškarády k další chalupě. Jejich mužský na sebe rychle hodili kabát a vyrazili raději kvapně za nimi, jestli náhodou nějaká ta kořalka na ně taky nezbyla. Tu by pro změnu zase rádi hodili do sebe.

Sledoval jsem přes zahradu, jak po návsi za nimi taky ujížděl maximální rychlosti, co elektropohon invalidního vozíku dovolí, kamarád Karel, za ním jeho pes bez pohonu a taky sousedka Zdeňka o dvou francouzských holích. Nesměl tam chybět ani Franta v barevné teplákovce s digitální kamerou na krku. Pozdravili se s řidičem Standou, který hlídal otevřený autobus a bafal jednu cigaretu za druhou. 

Po půlhodince se mu účastníci masopustního zájezdu začali trousit zpět a když do autobusu zahnali i medvěda, típnul Standa rozkouřenou cigaretu, snad pátou, zkontroloval, zda jsou všichni na svých místech, nastartoval a vyrazil s medvědem a smrtkou za zády na další náves. Hezká podívaná! Ale jo, tradice se mají dodržovat a lidi bavit. :-)

Horší to bude odpoledne, jak říká klasik: "To zas bude v álejích nablito!" :-) -sv- 

—————

Zpět