Listování encyklopedií

12.02.2018 00:12
Měsíc po Vánocích jsem konečně taky otevřel výpravnou encyklopedii z Knižního klubu nazvanou stroze Česko, která je objemná jak 8000 abecedně řazenými hesly, tak rozměry 26 x 31 x 3,5 cm a váhou 2,9 kg. Ta musela Ježíška stát majlant! Jedná se o reprezentativní publikaci zasunutou v tuhém kartonovém obalu s jezdeckou sochou svatého Václava na titulní straně. Jen ta jezdecká socha váží 55 metráků! :-) 
Kniha obsahuje vše od dějin, přes mistopis, osobnosti, památky, přírodu, až k umění. Jak jsem se dočetl v jedné vtipné recenzi na webu www.knizniweb.cz, obsahuje vše od Zlaty Adamovské, přes popis dějin, k pivu a večerníčkům, přes všechny možné památky, zvířata, nechybí tam ani mapy a tabulky. V knize je mnoho fotografií, budete koukat, kolik krásného je s naší zemí spjato!
Mezi 3500 výjmečných osobností jsem sice nenašel ani sebe, ani expressis verbis Mimoně, ale zato Mimoň jsem mezi 2000 českých, moravských a slezkých měst a obcí našel. Do tohoto seznamu se také vešla Ledeč nad Sázavou, můj rodný Štěpánov však ne. Ten jsem tam ani nehledal. Ten mám ve svém srdci dobře uložen a na stará kolena si ho zase užívám. :-) O Ledči nad Sázavou se v Česku píše překvapivě toto:
Ledeč nad Sázavou, město ve východních Čechách v Křemešnické pahorkatině, 5937 obyvatel (2005). Průmysl obuvnický, strojírenský, dřevozpracující. Kamenolomy. Letovisko na Sázavě. Renesanční zámek s muzeem - První zmínka 1257, od 15. století město. 
No, bejvávalo. Kdybych měl tuto knihu hodnotit jen podle tohoto krátkého popisu s tučně vytištěnými nepřesnostmi z dob Československa, asi by si za něj pět hvězdiček encyklopedie Česko neodnesla. Ale pro svoji výpravnost, křídový papír a 2500 krásných fotografií si v ní budu rád listovat a vyhledávat, byť s trochou opatrnosti, zajímavosti o naší krásné zemičce v srdci Evropy. Určitě mě v ní zase něco překvapí. :-) -sv-
 
Dvakrát nebo třikrát jsem měl tu čest coby starosta Perly Posázaví napsat krátké představení Ledče nad Sázavou. Pro srovnání s výše uvedeným přidávám na závěr jedno z nich. Je z roku 2007.
 

Ledeč nad Sázavou

Šestitisícová Ledeč se na březích Sázavy rozkládá již osm století, je proslavena svoji malebností, historickými památkami a přírodními zajímavostmi, pro které se jí přezdívá Perla Posázaví. Najdete ji 12 km od dálnice D1 a přehradní nádrže Želivka. Je přístupná po silnici, železnici, po vodě i na kole. Je rájem rybářů, vodáků, houbařů, sportovců a šermířů. Na hradě je přístupná věž a městské muzeum, ve městě zimní stadion, sportovní hala, tenisové kurty, lesopark Šeptouchov, synagoga a židovský hřbitov. Nedaleko proti proudu Sázavy se nachází pověstná Sluneční zátoka J. Foglara a rekreační oblast Stvořidla.

Informační centrum Husovo náměstí č.60 584 01 Ledeč nad Sázavou

Tel. 569 721 471, informacni.centrum@ledecns.cz, www.ledecns.cz

 

—————

Zpět