Lijavec a miss mokré tričko

28.07.2018 20:18
 
Víte, co je to lijavec? 
Hra divadla Járy Cimrmana?
To taky, ale hlavně je to prudký déšť.
Jo, vy asi nevíte, ani co je to déšť? No to je s váma pak těžký, nebo spíš s letošním počasím je to těžký, nebo s celým tímhle světem je to těžký, když nevíte ani, jak vypadá déšť.
 
Já jsem měl tu Cimrmanovu hru naplánovenou na dnešní večer, že po dlouhém údobí sucha se podívám v klidu chalupy na pořádný Lijavec. A on přišel z čistého nebe sám! 
 
To zčista jasna v sobotu navečer zahřmělo. Stačil jsem s prvními velkými kapkami ještě dokončit řezání suchého dřeva ze shnilého plotu, který jsem dopoledne zboural a rozebral na prkýnka. Z půlky shnilá, ale suchá. Vytahal jsem z nich pikslu rezavých hřebíků a celý den na horkém slunci řezal a řezal na cirkulárce, až z toho byla zase pěkná hromada dřeva na topení. Házel jsem ho u cirkulárky na hromadu, kterou jsem pak stačil před deštěm narychlo přikrýt umělohmotnou plachtou. Sám jsem byl v cuku letu promočený jak miss mokré tričko. Mě totiž nikdo nepřikryl. :-) 
 
Už jednou mě takový lijavec na chalupě zastihl. To bylo asi před patnácti lety, kdy jsem před blížící bouřkou (taky narychlo) kopil seno na návsi. Napsal jsem o tom ve Fejetonu o blesku zde. Tenkrát jsem neměl mokré tričko jen já, ale hlavně i moje milá, která se mě v tom nejprudším dešti vydala chránit před hromy a blesky jen v tričku a kraťasech s celtou nad hlavou. Než za mnou doběhla na náves, byla učiněná miss mokré tričko a já taky. Jenže mně se pod tričkem a kraťasy rýsovaly zcela jiné a méně půvabné partie, než mé o dvacet let mladší milé. Není proto divu, že jsme z návsi v prudkém dešti odcházeli do chalupy v mokrém objetí.
 
Tentokrát to sice nebylo s lijavcem tak romantické, ale o to víc potřebné. Snad mnohými vymodlený lijavec pokropil celou vyprahlou náves, naší zahradu, čtyři řádky polehlých brambor (doufám, že se ještě vzpamatují), naplnil až přes okraj plastovou nádrž a vaničku pod okapem i Vaňkovo jezírko na bahnění. Půjdu tu svini po dešti hned vypustit z chlívku. To bude radosti!
 
Lijavec po půlhodince utichl a pod bouřkovými mraky vysvitlo nízké slunce. Vyšel jsem s Falcem na zahradu a kochat se duhou. 
 
Co? Vy nevíte, co je to duha? No to je pěkný herberk, řeknu vám. Už aby se to počasí a s ním i celý svět vzpamatoval! -sv-
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Po hodince, co jsem začal psát tento fejeton, se dalo znovu do deště. Jen houšť a ještě větší kapky, ať se vzpamatuje i podhoubí v lese! Pokud tedy už není pozdě.
 
Jenže ono zase pršelo jen půl hodiny. Tak jsem opět zapnul počítač a zhlédnul ten Cimrmanův Lijavec. Z něho pochází právě to slůvko herberk, kterému určitě taky nerozumíte. Původně jsem tam měl jiné - bordel. :-)

—————

Zpět