Léto je tady

21.06.2018 09:24
Na dnešek připadá první letní den, což potvrzují nejen média, ale též od rána vymetené nebe a hřejivé slunce na obloze. Nasekal jsem na zahradě trávu králíkům a nechal ji po ránu trochu oschnout. Mezitím jsem uklidil hovínka po psovi na kompost, obešel keře angreštu a malin a tu a tam si zobnul jejich plodů. Taky pár třešní jsem okoštoval a šel zkontrolovat brambory, zda je nenapadla mandelinka nebo slimáci. Těch letos moc není, zřejmě díky suchu, ale dva - tři keříky již stačily ty potvory okousat. Teď jsou už někde zalezlí, zkusím je nalézt večer, seberu a naházím do rybníka. 
 
Z rádia jsem zaslechl, že astronomické léto začne ve čtvrtek ve 12:08 středoevropského letního času. Slunce v tuto dobu vstoupí do znamení Raka a nastane letní slunovrat, kolem kterého jsou dny nejdelší v roce a noci nejkratší. Slunce u nás 21. června setrvává 16 h 22 min. nad obzorem a jen 7 h 38 min. zbývá pro letní noc. V aktuálním období jsou v ČR noci hodně světlé a úplně se nesetmí. Po celou noc trvá jen astronomický soumrak a nenastává skutečná astronomická noc. 
 
A potom jsem taky zaslechl pohodovou píseň Martina Maxy Slunce a voda v jihoamerickém rytmu a s textem, do kterého jsem se po 14-ti letech existence tohoto songu konečně taky jednou pozorně zaposlouchal. A stojí to za to. 
 
Slunce pálí na nebi a to má z mraků záplaty.
Ležím tu v písku a šplouchá mi na paty.
A cítím jak vlny mi sráží hrany,
cítím jak vlny mi sráží hrany,
až jsem jako ten oblázek hladký a kulatý.
 
Kdo si myslí že pýcha ho podrží nahoře
Až ho jednoho rána vyláká na moře
A že vím že číhají zrádný vlny
vím že číhají zrádný vlny
A že sotva některá ho naučí pokoře
 
Slunce pálí a nad zemí vítr se prohání
Ležím tu v písku jak oblázek na dlani
A sama vidíš nemám ostrý hrany
Dávno mi chybí ostrý hrany
Proto neměj strach lásko o mně se neporaníš
 
Hej hej dávno mi voda
Hej hej srazila hrany
Hej hej žádná škoda
Jsem oblázek na dlani
No, jako by mi dneska tenhle song Slunce a voda mluvil z duše. Na pláž se ale nechystám, jen plný pokory a bez ostrých hran jak ten oblázek hladký a kulatý jdu na počest prvního letního dne posekat přerostlou trávu kolem plotu, aby mě místní rodáci při sobotním slavnostním srazu nepomluvili. 
 
A když pomluví, tak Hej, hej, žádné škody, jsem jak oblázek na dlani, hladký a kulatý jak krůpěj vody, jak ježek střapatý. Jo, tak to chodí.   :-) -sv-

—————

Zpět